A csongrádi kistérség eddig 300 milliót nyert
Palánta- és baromfinevelő is épül

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-02 | Bíró Dániel

Több százmillió forint értékű beruházás valósul meg idén Felgyőn, ahol helyi vállalkozások összesen 161 milliós támogatást nyertek a Nemzeti fejlesztési terv pályázatain. A palántanevelő Grow Group Kft. ötezer négyzetméteres növényházat, a szentesi Hungerithez tartozó Felgyő 2000 Kft. új baromfiólakat épít.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A felgyői Grow Group Kft. új palántanevelő háza már épül – a társaság idén 145 milliós beruházást hajt végre. Fotó: Bíró Dániel
Felgyő a csongrádi kistérség összes települését lekörözte a Nemzeti fejlesztési terv (NFT) támogatásaiért folytatott versenyben. Az itt működő vállalkozások ugyanis sikeres pályázataikkal 161 millió forint vissza nem térítendő forráshoz jutottak. Egy felgyői termelő 11 milliós szubvenciót kapott tervezett fejlesztéséhez. Csanyteleken két gazdálkodó 90 millió, Csongrádon három helyi vállalkozás és az önkormányzat 55 millió forintos támogatást nyert el az NFT programjain keresztül.

A felgyőiek közül a legnagyobb, 86 milliós tételt a szentesi Hungerit csoporthoz tartozó Felgyő 2000 Kft. kapta. A korábbi Baloghtanyán kiépített telephely istállói eddig egyidejűleg 160 ezer brojlercsirke felnevelésére voltak alkalmasak. Információink szerint a telep bővítésére, új ólak építésére, felszerelésére nyílik lehetőség az elnyert összeg felhasználásával, és új munkahelyek is létesülnek a faluszéli gazdaságnál.
A maga nemében páratlan, 145 milliós beruházást kezdett meg nemrégiben a hazai és külföldi zöldségtermelőket ellátó Grow Group Kft. A tíz éve holland tőkéből létrejött társaság 1997-ben építette első egyhektáros üvegházát, majd ezt évről évre tovább bővítette és fejlesztette. Jelenleg két és fél hektáron nevelnek különböző paprika-, káposzta- és salátapalántákat, amelyekből a 2004-es gazdasági évben mintegy 60 millió kelt el hazai és külföldi piacon. Legutóbb 2003-ban épült százmilliós beruházással egy háromezer négyzetméteres kabrió üvegház, amelynek technológiája egyedülálló a térségben. – A most épülő utónevelő ház is, hasonlóan a három évvel ezelőtti fejlesztéshez, azt a célt szolgálja majd, hogy palántáink edződjenek, mielőtt a termelőkhöz kerülnek – mondta el érdeklődésünkre Dobos Ferenc ügyvezető. Mint megtudtuk, az ötezer négyzetméteres, tetszőleges szellőztetést biztosító fóliablokk építéséhez 65 millió forintot nyert a Grow
Group. A szakember szerint a 27-28 fő állandó foglalkoztatott mellett 5-10 idénymunkásra is szükségük lesz, ha beüzemelik az új létesítményt.


Továbbá:
Licsicsányiék Szegedre akarnak költözni
Csongrádi útkeresés szennyvízügyben
Egy felejthető évjárat tapasztalatai
Japánban gyártják majd a csongrádi üvegbetont
Vincze a Fidesz-jelölt Csongrádon