Bugyi István-emlékérem B. Nagy Zoltán főorvosnak
Ötezer babát segített a világra

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-02 | Balázsi Irén

Bugyi István-emlékéremmel ismerték el dr. B. Nagy Zoltán, a szentesi kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya helyettes vezetőjének több évtizedes szakmai és tudományos munkásságát. A főorvos 36 éve szolgálja a várost, a betegeket és a kórházat. Szerinte az utána jövő generációk megélhetik, hogy a szülészet kis szakmává válik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórház vezető egyénisége, dr. B. Nagy Zoltán főorvos kapta a minap a nemzetközi hírű sebészprofesszor, Bugyi István nevét viselő emlékérmet. Ezt az elismerést a tudományos tevékenységért ítéli oda minden évben a szakmai bizottság, amely Borzi Márta főigazgató egyetértésével most a szülészet-nőgyógyászati osztály helyettes vezetőjét jutalmazta a rangos díjjal. Az első emlékérmet egyébként Bugyi tanár úr közvetlen munkatársa, a pár éve elhunyt Zsoldos Ferenc kapta meg. B. Nagy Zoltán 36 esztendeje – mint jellemezte őt dr. Ugocsai Gyula, a tudományos bizottság elnöke – hűségesen szolgálja a várost, a betegeket és a szentesi kórházat. A kitüntetett szerint „az igazi Bugyi-tanítványok száma egyre fogy". Ő maga csak a sebészeti gyakorlatot töltötte a professzor osztályán, ahol „beleszagolt a Bugyi-műtő légkörébe", megcsodálta a lécből fabrikált műtős széket. A kezdő orvosra a legnagyobb hatást azonban a tanár úr osztályszervező tevékenysége tette.

A szülészetnek két osztálya működött Bugyi István idejében, és több település szülőotthona tartozott hozzá. Ez utóbbiakat sorra bezárták, s a korábbi 99 ágyas szülészet-nőgyógyászati osztályon 45 ágy maradt mostanra. Míg régen B. Nagy Zoltán elmondása szerint évente két szülő nőt veszítettek el, a szakma fejlődésével a tizedére csökkent az „anyai elhalálozás". Az országos tendenciával ellentétben a szentesi kórházban nem csökkent a születések száma az utóbbi időben: 2004-ben 725 baba született, 2005-ben pedig 800. Régebben 15-16 százalék volt a koraszülöttek aránya, tavaly 5 százalékra esett vissza.

Nagypapás szülés

A Bugyi István-emlékéremmel kitüntetett B. Nagy Zoltán eddig közel ötezer szülést vezetett. Nagy élményt jelentett számára, hogy ő asszisztált, amikor az unokájuk világra jött, császármetszéssel. Amikor Nóri megfordult, a nagypapáját látta meg először. De bent volt a nagymamája is, Erika, aki a menyével előre megegyezett: ő veheti legelőször a kezébe a jövevényt. A főorvos azt mondta: a most tízesztendős Nórika egyedüli unokaként a világ közepe számukra.

A szakma változásai között említette a főorvos, hogy míg annak idején 1-2 császármetszés fordult elő, manapság már minden ötödik születés így történik. A kitüntetett felidézte azt is: egykoron az újszülötteket kocsira rakták, s úgy vitték be a kórterembe a kismamákhoz. Most a babák kezdettől az édesanyjukkal vannak. Ma a szülések több mint a felénél ott az apa – mondta B. Nagy Zoltán, aki bevallása szerint szándékosan nem férjet említett, mert nem minden fiatal pár köt házasságot. Extrém példákat is sorolt a főorvos: gyerekkorúak és negyvenévesnél idősebbek is hoztak világra gyermeket.

B. Nagy Zoltán édesapja közeli kapcsolatban volt Bugyi Istvánnal. Amikor a tanár úr megtudta, hogy a fia szülész akar lenni, nehezményezte, mert úgy vélte, a későbbiekben két szakma marad talpon: a sebészet és a belgyógyászat. Dr. B. Nagy Zoltán szerint a professzor jóslata „bejön". A kitüntetett főorvos azt mondta: az utána jövő nemzedék megélheti, hogy kis szakmává válik a szülészet.


Továbbá:
Kábeltévé lesz egész Szentesen
Csak luxusadó van, bevétel az nincs
Nyolcvanmilliót költene a panelprogramra Szentes
Csütörtökön nyílik a Tesco Szentesen
Szirbik nem kért bocsánatot