Nyolcvanmilliót költene a panelprogramra Szentes
Hat társasház pályázott

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-31 | Blahó Gabriella

A szentesi társasházak közül hat nyújtott be pályázatot a panelprogramra abban bízva, hogy az állami költségvetésből jut pénz a felújításukra. Az önkormányzat hetven-nyolcvan millió forint hitelt vesz fel, ha minden pályázat nyertes lesz. A város főterén épült panorámaház ablakai például szelelnek: itt kerül a legtöbbe a fűtés.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Kossuth téri társasházból akkor is elszökik a meleg, ha zárva van az ablak. Fotó: Blahó Gabriella
Egy kertvárosi és öt belvárosi társasház nyújtott be pályázatot a kormány által meghirdetett panelfelújítási programra Szentesen. Az épületek közül egy önkormányzati tulajdonú. Az iparosított technológiával emelt ingatlanok átlagosan negyven-ötven évesek, ez idő alatt pedig bizony jelentősen romlott a szerkezetük, állaguk, küllemük és szigetelésük minősége.

A Kossuth tér 5. alatti úgynevezett panorámaházat 1972-ben emelték, ablakai pedig finoman szólva szelelnek. Stiak Tiborné azt mondja, eredetileg az ablakok elrendezése miatt nevezték panorámaháznak, hiszen egyszerre három irányba is ki lehet nézni, megcsodálni a város látképét – ezek a nyílászárók viszont mára tönkrementek. Az épület többi lakásában is akad bőven olyan ablak, amelyet egyáltalán nem lehet kinyitni, de a nyílászáró és a födém közötti résen a plafon beázik. A hatodik emeleten lakók az eget fűtik, olyan rossz a tetőszigetelés. Erika úgy tudja, hogy azon a szinten az ő családja lakik legrégebben, kilenc esztendeje, nagyon sokan elköltöznek éppen a szigetelés hiánya miatt.

Maga is azon gondolkodik, hogy túlad a lakáson, hiszen télen havonta harminc- ezret ad ki fűtésre. Mint mondja, nem örül annak, hogy pályázni kell a felújítási programra, hiszen számára is kiadással jár, de ez látszik az egyetlen megoldásnak a továbblépéshez. Stiakné nem volt jelen azon a lakógyűlésen, ahol a többiek megszavazták a programhoz való csatlakozást és elhatározták, hogy pályáznak, de velük tart.

A város hozzájárulása

Az önkormányzat hetven-nyolcvan millió forint hitelt vesz fel a panelprogramra akkor, ha a benyújtott pályázatok sikeresek lesznek – fogalmazta meg Báthory István. A városháza közigazgatási irodájának munkatársa azt is elmondta, hogy a lakóközösségek és a közös képviselők sokat dolgoztak a cél érdekében, hiszen nagyon rövid idő alatt nagyon bonyolult pályázati anyagot kellett előkészíteni. Jóval a határidő előtt beadták az iratokat, de várhatóan csak három hét múlva érkezik meg a hír az eredményről.

A Kossuth téri társasház közös képviselője a Szentes Városi Szolgáltató Kft. – a cég vezetője, Döbrőssy Iván elmondta, kilencvennégy lakás felújítására pályáznak. Az ott lakók közül mindössze két család cserélte ki a nyílászárókat, a többieknek erre nem volt módjuk. Lakásonként 220 ezer forintot kérnek majd a tulajdonosoktól, ha sikeres lesz a pályázat. A pénzből a tetőszerkezetet javítják meg és a nyílászárókat cserélik ki.
Döbrőssy azt mondja, a szolgáltató cég tervezi, hogy bekapcsolja a házat a városi távfűtési rendszerbe, így várhatóan feleannyiba kerül majd a meleg – nyilvánvalóan ez csak akkor valósul meg, ha a lakók igénylik. A társaság vezetője hozzátette: a tető és a nyílászárók javítása csak két fontos eleme azoknak a munkáknak, amelyeket sürgősen el kellene végezni a házon. Mégis, a hatodik emeleti lakások szempontjából elmaradhatatlan a lapostető szigetelése, hiszen az elmúlt hetekben rendkívül alacsony hőmérsékletet mértek a cég munkatársai a plafon közelében.


Továbbá:
Szirbik nem kért bocsánatot
Kórházi bejelentés az igazgató ellen
Bízik az elnök a megyei győzelemben
Orbán: Radikális béremelést!
Üresen maradtak a székek a fúvósok koncertjén Szentesen