Kaposyék tartották a görbe tükröt Szentesen
Kinevették magukat a kabarén

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-30 | Balázsi Irén

Májusban sugározza a Magyar Rádió a Karinthy Színpad hét végén készült felvételét a Tóth József Színházteremben, ahol a Szentes megmutatja! című műsorban Kaposy Miklós szerkesztő-rendező mesterien válogatott a város múltjának és jelenének derűs történéseiből. A közönség vette a lapot, s jót nevetett saját magán.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kaposy Miklós és Pitti Katalin is dőlt a nevetéstől. Fotó: Vidovics Ferenc
Szolgálati közleményként mondta Kaposy Miklós, a Magyar Rádió Karinthy Színpadának szentesi vendégjátékán, hogy bakizni márpedig fognak, mert anélkül nincs kabaré. Szándékosan persze nem teszik, de véletlenül igen. Mesélte a szerkesztő-rendező, hogy az egyik műsorvezető akkor is bakizott, amikor azt mondta be: leváltották Hruscsovot. A Tóth József Színházteremben a hét végén készült Szentes megmutatja! című műsorban nemcsak ezen derültek jót a helybeliek, hanem saját magukon is. Kaposyék ugyanis város a múltjából és a jelenéből válogattak derűs jeleneteket, amelyek annyira „ültek", hogy ki-ki ráismerhetett saját magára.

Szirbik Imre polgármester mindenesetre a színpadon vállalta az élve boncolást, melynek során Kaposy Miklósnak bevallotta, hogy a szoftvere jogdíjáért kapott összeg annak idején több volt, mint a tanácselnöki fizetése. A rendőröktől jutalomként kapott szablyát pedig nem használja, az ő fegyvere a szava és az aláírása, amelyet a jegyző felülbírálhat. A szentesi kubikosok nem tűntek el a városból, mélyépítőknek hívják őket. A Kurca-parti település irodalmi műsorokat szerkesztő díszpolgáráról, a már elhunyt Dorogi Zsigmondról mesélte Kaposy, hogy egyszer kért tőle egy húszast. Szirbik minden további nélkül rávágta: megadja most a város. Mire Kaposy úgy riposztozott: hogy ha tudta volna, nagyobb összeget mond. A polgármester a testsúlyát gyarapító tükörtojáson kívül a repülést is kedveli, de a székéből azért nem szeretne repülni.

A humor nem idegen

A Karinthy Színpad műsorát májusban sugározza a rádió. Szentest annyira humorosnak találták? Mindenben van humor – mondta lapunknak Kaposy Miklós annak ellenére, hogy egy hazai író úgy nyilatkozott: a magyar néplélektől a humor idegen. Ezzel az idézettel ő az 1960-as évek elején találkoztott, amikor a rádióba került. Azóta azon dolgozik, hogy bebizonyítsa ennek az ellenkezőjét. Karinthy Frigyes azt mondta: nem a dolgokat kell nevetségessé tenni, hanem meg kell találni a dolgokban a nevetségest. Ez érvényes Szentesre is, ám ehhez nagyon sokat kellett dolgoznia Kaposy Miklósnak. Mindenesetre jól sikerült tükröt állítania a Kurca partján.

A városháza műszaki osztályára egyszer bement egy idős férfi, hogy kertásás közben megtalálta Attila sírját. Nem vette őt komolyan az ügyintéző – derült ki a jelenetből –, mire az ügyfél Noé bárkájával hozakodott elő. A csatornázással járó leletmentésekről jól informált bácsi kényszeredetten vette tudomásul: nem fognak kimenni a régészek, hogy felássák a kertjét. A város fő-fő marketingese – mint Kaposyék kiderítették – a Gerecz-tóbeli 98 kilós harcsát dobta be csalinak, hogy ezzel csábítsa Szentesre a turistákat. Végül csak kiderült a turpisság: egy elemmel működő hatalmas hal úszkált a vízben. Csala Zsuzsa nagypapája viszont a Kurca mellett lakott a Tóth József utcában, ahol közjegyzőként tevékenykedett. A művésznő kislánykorában az akkor még tiszta vizű folyócskában tanult meg úszni. Annyira jól sikerült, hogy később országos bajnokságot nyert. Prófétának bizonyult a Szent Anna-templom plébánosa, aki a nagymamájával oda járó kislányról azt jövendölte, hogy operaénekes lesz. Pitti Katalin bevallotta Kaposynak, hogy ő akkor még azt sem tudta, az mit jelent. A kabaréban nemcsak énekével hódította meg a közönségét, hanem szavalt is. Előtte azt kérte: „Ne ijedjenek meg, nem most mondok először verset!"