Bízik az elnök a megyei győzelemben
Interjú Orbán Viktorral

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-26 | Szetey András

Interaktív fórumot tartott – mint arról beszámoltunk – kedden Szentesen Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke és miniszterelnök-jelöltje. Emellett disznóvágáson segített Németh gazdának, meglátogatott egy kertészetet, egy kilencgyermekes családot, és arra is jutott ideje, hogy lapunknak interjút adjon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Orbán Viktor: A hitvallásom nem változott, az érzéseim viszont igen. Fotó: Tésik Attila
– Vágott már ilyen kutya hidegben disznót?

– Persze. Hatéves korom óta rendszeresen ott vagyok a disznóvágásokon, és ez együtt jár a hideggel. Igaz, ez a reggel az átlagosnál is fagyosabb volt, jólesett a kötelező lélekmelegítő.

– Előző nap pécsi fórum, késő esti utazás, most pedig disznóvágás, interjúk, interaktív fórum Szentesen. Hogy bírja?

– Kiegészíteném azzal, hogy meglátogattam egy kertészetet és egy kilenc gyermeket nevelő családot. Sokkal jobb ez így, oldja a monotonságot, szeretek beszélgetni az emberekkel. Az viszont tagadhatatlan, hogy estére alaposan elfáradok, de kampány idején ez így természetes.

– A kiadós program alapján milyen összképet alakított ki a városról?

– Szentes nyolc-tíz évvel ezelőtt az ország egyik legirigyeltebb településének számított. Virágzott a fóliás kertészet, és mindenki bízott az uniós tagsággal járó még szebb jövőben. Ehhez képest most azt láttam: elvesztette perspektíváját a környék, Szentes pedig becsült, de már nem irigyelt hellyé vált. Térden a kertészet, és ha nem lesz változás, akkor ennek az ágazatnak teljesen befellegzett. Bajban van a vasút is, zajlik a privatizáció előtti tudatos tönkretétel. Szentesen rosszabbul élnek most, mint korábban.

– Miként esett éppen Szentesre a választása, és láthatjuk-e még megyénkben a kampány során?

– Olyan kisvárost akartam keresni, ahol a munka hiánya és az alacsony bérezés élő problémát jelent. Csongrádba pedig természetesen többször is jövök, hiszen a megye erős hátországa a Fidesznek. Errefelé szeretnek dolgozni, és én ezt nagyra becsülöm. Nagyszerű példa erre az a kilencgyermekes család, amelynél jártam. Az asszony mozgássérült, míg a férfi egyetlen lóval fuvarozik, eltartja a családját, és nem segélyekért folyamodik. Itt a munkájukból akarnak megélni az emberek.

– Megyénkben nyolc éve – sportnyelven szólva – hét nullra, négy esztendeje öt kettőre nyerte a Fidesz a voksolást az MSZP-vel szemben a hét választó kerületben. Csongrád Fidesz-bázisnak számít?

– Remélem. És érteni vélem, miért támogatnak minket az emberek. Csongrád munkát akar, és úgy véli, hogy a magyar ember érdekei a fontosak. Nem feledhető az sem, hogy sokan dolgoznak a mezőgazdaságban, és szövetségünk mindig is kiemelten kezelte a gazdák sorsát. Összefoglalva azt gondolom: kedveljük egymást az itteniekkel. Az arányokat viszont lehetetlen megjósolni, egyelőre maradjunk annyiban: a hét nullal most is kiegyeznék. Persze azzal tisztában vagyok, hogy Szeged kemény diónak számít.

– Rendkívül derűlátó, ami persze kampány idején érthető. A felmérések azonban fej fej melletti küzdelemről szólnak.

– Sohasem hittem a közvélemény-kutatásoknak. Akkor sem, amikor a mi előnyünket mutatták. Az optimizmusomat azoknak az embereknek köszönhetem, akikkel nap mint nap találkozom. Úgy tapasztalom, sokan beletörődtek a sorsukba, abba, hogy rosszabbul élnek, mint négy évvel ezelőtt. De a többségen azt látom, újra nekidurálja magát, hogy ne így alakuljon a jövője.

– Amikor négy évvel ezelőtt beszélgettünk, azt állította: nem is a választás végeredménye a legfontosabb a számára, hanem az, hogy a voksolás napján úgy érezze, mindent megtett a sikerért. Változatlan a hitvallása?

– A hitvallásom nem változott, az érzéseim viszont igen. Korántsem vagyok olyan jó kedélyű, mint akkor. A 2002-es vereséget tudomásul vettük, de hogy tönkreteszik a négyéves munkánkat, azt nem. Mi lett a családi gazdaságokkal, a Széchenyi-tervvel, az inflációval – még hosszasan sorolhatnám. Úgyhogy mindenkinek azt mondom: adjon saját magának még egy esélyt, 2006 a változás éve kell legyen.


Továbbá:
Orbán: Radikális béremelést!
Üresen maradtak a székek a fúvósok koncertjén Szentesen
Megszépült a megyeháza
Gyógyul a szentesi rendelőintézet
Játszva tanulnak a szentesi kosztások