Fegyelmi Borzi Mártának
Gazdasági szabálytalanságokról tárgyal ma a megyei közgyűlés

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-26 | Balázsi Irén

Fegyelmi eljárást kezdeményez a szentesi kórház főigazgatója, dr. Borzi Márta ellen Frank József, a megyei önkormányzat elnöke: erről ma rendkívüli ülésen dönt a megyei közgyűlés. Határozni kell arról is, hogy kinevezzenek-e biztost a kórház élére. Az ok: az önkormányzat belső ellenőrei vizsgálódtak, pénzügyi szabálytalanságokat találtak, és csak egy fegyelmi eljárás során derülhet ki, ezek milyen súlyúak. Arról, hogy pontosan mi derült ki eddig, egyelőre senki sem nyilatkozik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
dr. Borzi Márta
A szentesi kórház főigazgatója elleni fegyelmi indítványról is tárgyal a megyei közgyűlés mai, rendkívüli ülésén. Az egészségügyi bizottság MSZP-s elnöke, Simicz József megkeresésünkre megerősítette a hírt, miszerint a fegyelmi eljárást Frank József, a megyei közgyűlés elnöke javasolja elindítani a szentesi kórház főigazgatója ellen. Teszi ezt a megyei önkormányzat belső ellenőri vizsgálatának megállapításai alapján.
Van olyan javaslat is, amely önkormányzati biztos kinevezéséről szól. Hogy megteszik-e ezt a lépést, a fegyelmi vizsgálat befejeztével derülhet ki. Simicz nem cáfolta, hogy a belső ellenőrök gazdasági szabálytalanságokra bukkantak, de hogy pontosan mire, arról nem nyilatkozott. Később Frank József elnök kiadott egy sajtóközleményt, amely arról szólt, csak egy fegyelmi vizsgálat tisztázhatja, milyen súlyúak azok a szabálytalanságok, amelyeket az ellenőrök találtak, s valóban szabálytalanságok-e. S bár szerepel a napirenden önkormányzati biztos kinevezése is, nem valószínű, hogy erre szükség lesz.

Baláspiri Csaba, a polgári frakció vezetője, az egészségügyi bizottság tagja az indítványt nem kívánta lapunknak minősíteni. Emlékeztetett viszont arra: annak idején Borzi Márta főigazgatói kinevezését nem támogatták a jobboldali képviselők. Ennek ellenére furcsának találják, ami most a szentesi kórháznál történik. Baláspiri úgy fogalmazott: számokkal dobálóznak a megye vezetői az egészségügyi intézmény hiányáról, s az előterjesztésekből nem derül ki, hogy miért akarnak fegyelmi eljárást indítani és csődbiztost kinevezni. A frakcióvezető az MSZP belharcának nevezte a helyzetet olyan összefüggésben, hogy a szocialista párti képviselők egy része a főigazgató mellett van, a többieknél pedig elveszítette a bizalmat. Baláspiri szerint e belharcnak a szentesi kórház lehet a szenvedő alanya. Azt is elmondta: ha bármilyen eljárást folytatnak az intézményben, annak a nyilvánosság előtt kell történnie.

A szentesi kórházban nemcsak a betegeket, hanem az intézményt is átvilágítják. Tésik Attila illusztrációja
Részt vett az egészségügyi bizottság legutóbbi rendkívüli, zárt ülésén Farkas Sándor szentesi képviselő is. Lapunkat úgy tájékoztatta, hogy komoly anyagi gondokat tártak fel a kórházban a belső ellenőrzés során. Véleménye szerint ez nem következhetett volna be, ha az intézményt fenntartó megyei önkormányzat a főigazgató kinevezése óta odafigyelt volna a kórház ügyeire. Az előterjesztésben szereplő önkormányzati biztos esetleges kinevezésével kapcsolatban azt mondta Farkas Sándor: az intézmény sorsát hosszú távra kell biztosítani. Ezért olyan megoldást nem támogat, hogy a kórház és a betegek vesztesei legyenek az ügynek. Hozzátette azt is: szerinte a megyei vezetés alkalmatlan a helyzet kezelésére.

Lapunk megkérdezte a szabadságon lévő Borzi Márta főigazgatót, tud-e arról, hogy a megyei közgyűlés elnöke fegyelmi eljárást kezdeményez ellene. Azt válaszolta: nem tud erről, őt nem értesítették. Mindenesetre ott lesz ma a megyei közgyűlésen.


Továbbá:
Bízik az elnök a megyei győzelemben
Senkinek sem kell a derekegyházi patika
Orbán: Radikális béremelést!
Üresen maradtak a székek a fúvósok koncertjén Szentesen
Báli forgatag a szentesi volt vármegyeházán