Kétszáz állást teremtett a Tesco Szentesen
Csökken a munkanélküliség

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-25 | Balázsi Irén

Valamelyest csökkent a szentesi térségben a munkanélküliek száma. Ez összefügg a közmunkaprogramok indításával és azzal, hogy a hamarosan megnyíló Tesco mintegy 200 személyt foglalkoztat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tapasztalatok szerint a téli hónapokban mindig emelkedik a munkanélküliségi ráta Szentesen és a környező kistelepüléseken. E tendencia azzal is magyarázható, hogy a mezőgazdaságban sok helyen nem tartanak igényt az idénymunkásokra, ugyanez jellemző az építőiparra is. A munkaügyi kirendeltség nyilvántartása alapján most viszont valamelyest csökkent az állástalanok száma a szentesi térségben.
Míg 2004 decemberében 1919 munkanélkülit regisztráltak, tavaly decemberben viszont 1839 személy jelentkezett náluk. A munkanélküliségi ráta Hürkecz Zsolt tájékoztatása alapján 10,5 százalékról 10,2 százalékra csökkent a városban és térségében. Ha csak Szentest nézzük, akkor 9,6 százalékról 9,2-re mérséklődött a ráta. Az elmúlt évben egyébként az 1839 állástalan közül 577 szakképzetlen volt, 663 személy pedig szakmunkás. Főiskolai diplomával 62-en regisztráltatták magukat, míg 13 egyetemet végzett állástalan keresett magának munkahelyet.

A felsőfokú végzettségűek közül 15-20 fiatal tudott elhelyezkedni önkormányzati intézményekben az úgynevezett munkatapasztalat-szerző támogatásnak köszönhetően. A térség központi forrást is nyert mintegy száz közmunkás foglalkoztatására, közülük többen tavasztól dolgozhatnak a közterületeken. A Tesco is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a munkanélküliség a városban és térségében. A multinacionális cég kommunikációs igazgatója, Danks Emese lapunknak azt nyilatkozta: szentesi áruházukban 200-220 személyt foglalkoztatnak. Információnk szerint a Lidl is keresi már a munkaerőt, s ezzel, valamint az idénymunkák beindulásával tovább csökkenhet a ráta.