Báli forgatag a szentesi volt vármegyeházán
Alispántálat is felszolgáltak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-23 | Balázsi Irén

Kulturáltan báloztak a szentesiek és vendégeik a magyar kultúra napjának előestéjén, a felújított volt vármegyeházán. Jelen volt Szirbik Imre polgármester, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Gombos András államtitkár – leendő ellenfelek a választási kampányban –, de eljött Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő, s Széchenyiné Csergő Judit, az egykori alispán leánya is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nyitótánc az első bálon. Fotó: Vidovics Ferenc
A korhűen helyreállított szentesi volt vármegyeháza elé, ha nem is a hintók gördültek, mint annak idején, de a bejárat előtt szállhattak ki a jobbára taxival érkező vendégek. Az ünnepi alkalomra levették az épületnél a közlekedést elzáró láncos korlátot, s a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett nyitóbálra akadálytalanul vonulhattak a szentesiek és a vendégeik. A humoráról közismert Törőcsik Zoltán helyhatósági képviselő azt mondta, hogy még a páva is felszállhatott volna a vármegyeházára, mert egyik ismerőse biztosan kölcsönadta volna a madarát a nem mindennapi alkalomra. Ám a bálterembe egyre-másra léptek be kísérőjük oldalán a „pávák", akik egy-egy szál rózsát kaptak Szirbik Imre polgármestertől és feleségétől, Rózsától. A virágok amúgy is díszei az ízlésesen berendezett háznak, ahol a lépcsőknél, a folyosókon százhúsz cserép szobanövény van nagy szakértelemmel elhelyezve.

Balogné Berezvai Csilla városi főkertész és Törőcsik Zoltánné kertészmérnök-tanár azt mondták: szégyen lenne számukra, ha az ő közreműködésükkel művirágok kerültek volna az európai színvonalú konferencia-központba.

A szentesiek mindenesetre kulturáltan ünnepelték a magyar kultúra napját: ott voltak a bal- és jobboldal jeles képviselői, akik elegánsan felülemelkedtek a napi csatározásokon. Farkas Sándor fideszes honatya társaságában minden asztalhoz odament Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő, aki azt mondta: „Örülök, hogy itt lehetek. További szép estét kívánok!" Persze eljött a bálba a környezetvédelmi tárca politikai államtitkára, a szentesi Gombos András is, no meg ott volt a Hungerit és az Árpád-Agrár Rt. vezérigazgatója, Magyar József és Csikai Miklós is feleségestül. A független helyhatósági képviselő, Ollai Istvánné úgy nyilvánult meg: ilyet ő nem hagyna ki.

A sárga, a zöld és a bordó teremben, no és az erkélyen 260 személynek terítettek. Háromféle étekből választhatott a báli nép, vármegye- és alispántálból, az egészséges életmód követői pedig vegetáriánus menüt kérhettek. Csergő Károly alispán leánya, Széchenyiné Csergő Judit az alispáni vacsorát fogyasztotta. Érdeklődésünkre elárulta: „Boldog vagyok, hogy ezek között a falak között lehetek, ahol apukám egykoron lakott és dolgozott." Most viszont idősebbek és fiatalok lejtettek a parketten a Hot Jazz Band szalonzenekar, s persze a szentesiek kedvence, a Seress formáció muzsikájára.


Továbbá:
Megszépült a megyeháza
Gyógyul a szentesi rendelőintézet
Játszva tanulnak a szentesi kosztások
Megváltozott a szentesi polgárház arculata
A zugban élő Dócziék panasza