Egyre több barna kenyér fogy
A szentesi pékek hamarosan zabból és árpából is sütnek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-23 | Blahó Gabriella

A szegedi gabonakutató intézet által kifejlesztett karcsúsító kenyér a legújabb termék a szentesi polcokon. Az Árpád Agrár Rt. kenyérgyárában is egyre több barnát sütnek – meglepő módon nő az igény az egészségesebb termékek iránt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Karcsúsító kenyeret sütnek a pékek. Fotó: Tésik Attila
A diabetikus kenyér a cukorbetegek számára nyújt segítséget, de a fogyni vágyók számára is melegen ajánlott. A szegedi gabonakutató által kifejlesztett, különleges összetevőkből álló új kenyérlisztben olyan anyagok találhatók, melyek a táplálékot bevonják egyféle védőréteggel, melynek köszönhetően nem teljes egészégben szívódik fel az emésztés során – a fogyasztó jóllakottnak érzi magát, s közben nem növeli a testsúlyát. Horváth József, az Árpád Agrár Rt. által működtetett kenyérgyár vezetője azt mondja, meglepő módon egyre nagyobb az igény a barna iránt. A város környéki földön termett gabona kiváló alapanyag. Ezért a kínálatból bőven válogathatnak a pékek, a fehér liszt mellett a graham-, a kevert, a rozs-, a tönkölyliszt szerepel a listán.

Ezen a héten már találkozhatnak a vásárlók a hajdinalisztből és tönkölyből sütött kenyérrel, valamint az alpesi rozsossal, de az igazi attrakció is csak néhány napig várat magára. A szentesi pékek zabból és árpából fognak kenyeret sütni. A tápanyagban gazdag gabonafélék skálája széles, egy felfedezésre váró világ ez az étkezésben – mondja a kenyérgyár-igazgató. Főként az utóbbi hónapokban derült ki, hogy egyes vevők egyre nagyobb számban érdeklődnek a különlegességek iránt, és egyre több fogy a barnákból.

Mint mondja, a gyermekétkeztetés megreformálását célzó szabályok megszületése idején a kenyérgyár megkereste a menzákat, s kínálta nagyüzemi keretek szerint a kimondottan egészséges péktermékeket. A törekvés akkor visszhangtalan maradt. Horváth József arra gondol, hogy ezeknek a kenyereknek az ára magasabb, mint a megszokott fehéré, így talán nem tudták beilleszteni a konyhák költségvetésébe a megrendelést. Ugyanakkor szerinte érdekes tapasztalat, hogy a sűrűbbre sütött barna kenyerekből jóval kevesebb is elég az éhség megszüntetésére, vagyis az ár tulajdonképpen megtérül.

A városban tizenhat pékség vagy beszállító van jelen, a vásárló tehát kedvezményezett helyzetben van.


Továbbá:
A bankhitel és a biztosítás csapdái
Szegedi zöldcégek országos hatáskörrel
A bioterméket vásárlóknak az egészség minden pénzt megér
Közép-Európa az orosz gáztermelőktől függ
Év elejétől alkalmazható az ekho