Megszépült a megyeháza
Szili Katalin és Szirbik Imre beváltotta ígéretét Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-21 | Balázsi Irén

Sok szentesi eljött tegnap délután a felújított egykori vármegyeháza avatási ünnepségére, amelynek díszvendége Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke volt. A közel egymilliárd forintos beruházás befejezése után az épület a térség meghatározó szellemi központja lehet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Fél órával az ünnepség kezdete előtt tegnap délután elindultak a szentesiek a főtér felé, mert kíváncsiak voltak, hogyan varázsolták újjá az építők bő egy esztendő alatt a teljesen lepusztult volt vármegyeházát. A mintegy százhúsz éves épülethez a telket annak idején a város adta, és a helybeliek hordták össze a téglát meg a cserepet is. A közel egymilliárd forintért felújított vármegyeház avatásán Szirbik Imre polgármester felidézte, hogy három és fél évvel ezelőtt a Kossuth tér avatásakor Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke felmutatott a lepusztult épületre, és azt mondta: ezt a házat meg fogjuk menteni. Az európai színvonalúra kialakított kongresszusi és kulturális központ dísztermében most azt mondta Szirbik Imre, hogy „köszönjük Kati, köszönjük elnök asszony, hogy álltuk a szavunkat". A beruházást az összefogás jelképének nevezte, amelyért megküzdöttek, hiszen ötször nyújtottak be pályázatot.

Az Országgyűlés elnöke szerint a szentesi polgármester a táncban is jól vezet. Fotó: Tésik Attila
Az előző parlamenti ciklusban nemet mondtak a pályázati kérelemre, a mostani kormányzat a felújítási költségek 90 százalékát vállalta magára.
A jelenlévők tapsa közepette Szili Katalin azzal kezdte mondandóját: ott álltak a főtéren 2002 szeptemberében, amikor ő úgy fogalmazott, hogy el kell jöjjön a megyeháza megújulásának ideje. Eljött! – mondta az elnök asszony, hozzátéve, hogy főhajtással tartozik a szentesi közösség teremtőerejének, a szívósságának és életigenlésének. A város címerében is ezt szimbolizálja a pálma. Az Országgyűlés elnöke szerint a most felavatott kongresszusi központ, a kezdetektől az épületben működő levéltár és a hamarosan beköltöző múzeum a régió szellemi erejét erősíti. Szili Katalin azt kívánta a helybelieknek, hogy minden álmuk így valósuljon meg.

A Szentesről elszármazott színművészek – Bácskai János, Gáspár Tibor – és operaénekesek – Berkes János, Pitti Katalin – műsora után a Szilver táncosai keringőztek éppen, amikor Szirbik Imre felpattant a helyéről, és felkérte Szili Katalint. Az is az ígéretükhöz tartozott ugyanis, hogy a nyitó táncot együtt járják. Lapunk kérdésére, miszerint melyik ígéret betartása volt nehezebb, azt felelte Szili Katalin: csak az első lépés volt a nehéz, össze kellett szokniuk, de Szirbik jól vezetett.


Továbbá:
Gyógyul a szentesi rendelőintézet
Játszva tanulnak a szentesi kosztások
Megváltozott a szentesi polgárház arculata
A zugban élő Dócziék panasza
Szentesen a boltok többségében nem érződik az áfa változása