Exminiszterek találkoztak az Árpád-Agrár Rt.-nél
Változást sürgettek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-19 | Balázsi Irén

Eszmecserét folytattak tegnap Szentesen, az Árpád-Agrár Rt.-nél egykori mezőgazdasági miniszterek és kormányzati képviselők, akik az agrárium jövőjét latolgatták. Elhangzott: a szakembereknek szükségük lenne a mindenkori kormányok támogatására.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egykori miniszterek, akadémikusok beszélgettek tegnap a szentesi Árpád-Agrár Rt.-nél a pártpolitikától független, a nemzeti adottságokra épülő agrárstratégia alapelemeiről. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint az általa irányított Magyar Agrárkamara decemberi ülésén döntöttek arról, hogy a köztestület összeállítja a dokumentumot, amely hosszú távra határozza meg a mezőgazdaság irányát.

Mindenekelőtt építeni kell a termőföld bőségére, a földrajzi elhelyezkedésünkre, és fel kell készülni a klímaváltozásból adódó feladatokra. Az agrárkamara elnöke hozzátette: a hazánkénál jóval kevesebb termálenergiára a világ sok országában gazdaságpolitikát építenek. Csikai Miklós azt mondta, hogy nálunk ezt az energiaforrást vidékfejlesztésre kellene hasznosítani. Ehhez azonban a gazdasági célú felhasználásának támogatására lenne szükség a büntetés helyett. Csikai szerint az agrárstratégia csak akkor ér valamit, ha a politikusok felsorakoznak mögé.

A Medgyessy-kormány agrárminisztere, Németh Imre azt fejtegette, hogy akkor jó a mezőgazdasági politika, ha a valóságra épül. Egy biztos 2006-ban: változásra és alkalmazkodásra van szükség. Még akkor is, ha az unióban nincs olyan kvóta, amely akadályozná a magyar termelést. Szerinte az EU-támogatást nem segélyként kell felfogni, hanem „társadalmi szempontból szükséges valaminek". Ám addig baj van, amíg a kormányon belül sem érzékelik az agrárium problémáit.

A Horn-kormány szakminisztere, Nagy Frigyes szerint jogosan mondhatják rá: mit beszél most, hiszen ott ült a bársonyszékben, akkor nem tudta, mit kell csinálni? Úgy fogalmazott, hogy nem a választások előtt kell stratégiát kidolgozni. Az MSZP-t kritizálva állította, hogy annak elnökségében nincs is komoly agrárszakember. Brüsszelben olyanok képviselik a magyar mezőgazdaságot, akik nem láttak még tehenet – tette hozzá Nagy Frigyes. Szerinte erős agrárium nélkül nincs virágzó vidék.