Verseskötete jelent meg a szentesi Rideg Róbertnek
Csak a kötelezőt olvasta az iskolában

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-18 | Balázsi Irén

Egészségfilozófusi diplomát szerzett a szentesi Rideg Róbert, akit természetgyógyászként ismernek a városban. A huszonéves fiatalember elkezdte papírra vetni gondolatait. A közelmúltban jelent meg Hitre éhesen című verseskötete.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Rideg Róbert első kötete nemrég jelent meg. Fotó: Tésik Attila
A test, a lélek és a szellem harmóniáját vallja a szentesi Rideg Róbert, aki egészségfilozófusi diplomát szerzett az egyetemen. A huszonhat éves fiatalember ezt nemcsak hirdeti, hanem saját életét is ennek szellemében alakította. Természetgyógyászként az újabb kutatásokra hivatkozva azt említi, hogy a betegségek mintegy kilencven százaléka lelki és szellemi eredetű. Előfordul azért, hogy ha a test megbetegszik, az kihatással lesz a tudatra és a lelkiségre is. Valószínűleg megragadta Róbertet az édesapja, Rideg Sándor főorvos világa, az, hogy segítő kezet nyújt az embertársainak, akiket megtámadott valamilyen kór, vagy rabul ejtett egy-egy káros szenvedély.

Az iskolában szerette ugyan a nyelvtant meg az irodalmat Róbert, ám bevallja: verseket nem nagyon olvasott, csak a kötelező irodalmat. Egyszer azonban megszólalt benne valami hang, és elkezdett írni – emlékezik. Húszéves volt akkor. Most jelent meg Hitre éhesen című kötete. Ezzel is segíteni szeretne a 21. század örökös feszültségben élő, teljesítményorientált embereinek, hogy rájöjjenek arra: nagy szükségük lenne a hitre a saját életcéljuk és feladatuk megtalálásában.

A Hitre éhesen című kötet az arra fogékony olvasók lelkét és szellemét képes pozitív irányba terelni. Így fogalmaz: „Szívem szeretete nyitott Isten felé / egésznek lenni vágyom hitre éhesen." Azt mondja Róbert, hogy hisz Istenben, de nem a külsőségekben. Nem tanult hittant, nem jár templomba. Ám saját magunkban is megtalálhatjuk Istent – vallja. Mert Isten mindenkihez szól, csak a belső hangot kell meghallani. Ez pedig nem kiváltság. Rideg Róbert a hitének is köszönhetően már eddig is sok betegen tudott segíteni. Olyanokon is, akikről az orvosok már lemondtak.

Ezzel együtt is úgy van vele: a betegnek is hitre, akaratra és kitartásra van szüksége a gyógyulása érdekében, mert enélkül hatástalan a kezelés.