Öt-öt évet kaptak
Százszázalékos rokkant lett az áldozat Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-12 |

A Szegedi Ítélőtábla tegnap öt év börtönbüntetésre ítélte a szentesi Dudás Mihályt és fiát, akik életveszélyt okozó, súlyos testi sértés miatt álltak a bíróság előtt: felgyújtottak egy férfit.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vádlottak 2003. december 12-én este nyolc körül bementek a szentesi Jómadár sörözőbe, ahol mindketten nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak. Ivás közben az első rendű vádlott, idősebb Dudás Mihály észrevette, hogy a sörözőben tartózkodik N. Lajos, sértett. Dudás a fiával együtt odament hozzá, követelve négyezer forintot, mellyel a sértett az év eleje óta tartozott neki. Miután idősebb Dudás Mihály felszólítására a sértett nem adta meg a pénzt, mindketten visszaültek a helyükre, és folytatták az ivást. Időközben N. Lajos is sok alkoholt fogyasztott, éjfél körül leittasodva távozott a sörözőből. Dudásék ekkor úgy döntöttek, hogy követik a férfit, és megpróbálják tőle elvenni a pénzt. Amikor utolérték, egyikük leütötte, majd mindketten rugdosni, ütni kezdték.

A két támadó közül az egyik – az eljárás során nem derült ki, melyik – a nála lévő palackból benzint locsolt a sértett nadrágjára, majd azt öngyújtóval meggyújtotta. A lángra kapott nadrág körülbelül tíz másodpercig égett, s ez idő alatt a vádlottak rugdosták is N. Lajost. Amikor az apa és fia belátta, hogy nem kapják meg a pénzt, felhagytak a bántalmazással, s egyikük lábával az égő nadrágot is oltani kezdte. Időközben a rendőrök is megérkeztek, azonnal lehúzták a sértettről a parázsló nadrágot, s elfogták a menekülni próbáló vádlottakat. A bántalmazás nyomán N. Lajos olyan súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett, hogy százszázalékos rokkant lett.

Ifjabb és idősebb Dudás Mihályt a Csongrád Megyei Bíróság három év nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte, emellett öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, a Szegedi Ítélőtábla mondta ki a végső szót: tegnap öt-öt év börtönbüntetést szabott ki, a közügyektől való eltiltás időtartamán pedig nem változtatott.