Szentesen a boltok többségében nem érződik az áfa változása
A vevők ennél komolyabb árcsökkenést vártak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-12 | Blahó Gabriella

A szentesi boltok többségében az áfa csökkenése nem eredményezte az árak csökkenését – pedig sok vásárló erre számított. Ahol mégis érződik a változás, ott főleg a vegyi áruk lettek olcsóbbak. A tartós cikkeket forgalmazók ugyanakkor – a forgalmi adó változásától függetlenül – akciós árakon kínálják a termékeiket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az élelmiszerüzletek közül néhány már alacsonyabb áron kínálja a portékát. Fotó: Tésik Attila
Blöffnek nevezi az áfacsökkentést a CBA áruházlánc szentesi vezetője. Szín Imre úgy látja, a vásárlók részéről igen nagy volt a várakozás, amelynek az élelmiszer-forgalmazók – éppen a szabályozás miatt – csak részben tudnak megfelelni. Ugyanis az általuk forgalmazott termékek legnagyobb része nem esik bele a kedvezményezett körbe. A rendelkezés a 25 százalékos áfát csökkentette, míg az élelmiszerboltokban leginkább a tizenöt százalékos általános forgalmi adóval terhelt termékeket árusítják. Így tulajdonképpen nagyon kevés az olyan áru, melynek árát a kereskedő kénytelen volna csökkenteni a törvény miatt. Leginkább az iparcikk, a vegyi áruk, az üdítők egy csoportja esik ebbe a körbe, de nem tartozik ide például a naponta fogyasztott kenyér. Így Szín szerint a vásárló alapvetően nem jár jobban, s a meghirdetett áfacsökkenés a pusztán a kormány propagandája.

– A termékek nagy része szabadáras, az ár pedig ma már egyértelműen versenykategória – véli Mészáros Zoltán. A Hunor-Coop Rt. elnöke azt mondja, az árak csökkenését már egyébként is kikényszerítette a piac, mely a vásárlót hozta kedvezőbb helyzetbe. A beszállítók az energiaárak emelkedését tovább hárították a kereskedőkre az év elején, ami tompítja az áfa csökkenésének hatását.

A Petőfi utcai bútorboltban nem csökkentették az árakat a rendelkezés után. Az üzletben Mizsei Gábortól megtudtuk, hogy a tavalyi beszállításoknál még nem tudják érvényesíteni a vevő számára kedvező lehetőséget, viszont a csökkentett áfához képest is jóval olcsóbban, akciós áron kínálják a portékát. Így például a konyhabútorok árából nem öt, hanem több mint tíz százalékot engedtek napokban. Hasonlóképpen a Ciklámen ruházati üzlet tulajdonosa azt mondja, a tavaly készült termékeket akciós kínálják a vevőknek, egyes darabokért negyven százalékkal is kevesebbet kérnek. Kiss József úgy tervezi, hogy az áfa csökkentését a következő kollekcióban érvényesíti. Az idei szezon kabátjai és cipői még a korábbi pénzügyi szabályok idején kerültek a polcra, miközben a beszállítók az energiaárak emelkedése miatt drágábban árultak.


Továbbá:
Fel kell újítani mindkét sportmedencét Szentesen
Találgatják, mikor nyílik a Tesco
Száz éve változatlan a tempó
Tesco-járat indul Szentesen is
Nagyvárosiasodik, gyarapodik Szentes