Mindössze hatvan
gyermek befogadására volna alkalmas a szentesi bölcsőde, az
intézmény azonban bővített: jelenleg nyolcvannégy csemete jár oda
naponta. A városban egyre többen kérik kisgyermekeik ellátását.
A kicsik jóízűen eszik a brokkolifőzeléket.
Fotó: Blahó Gabriella
– Szinte
mindennap jelentkeznek szülők azzal, hogy vegyük föl gyermeküket a
bölcsődébe – mondta Benkő Istvánné. Az intézmény vezetője arról
számolt be, hogy a hatvan férőhelyes épületben ezekben a hetekben
ennél sokkal több gyereket látnak el. Benkőné Eszter úgy számol,
hogy év végén akár száz is lehet a beíratott gyermekek száma. A
bölcsőde ennél eredetileg kevesebb gyermek számára épült, az idők
folyamán azonban a gondozónők felkészültek az áradatra: a
padlástérben alakítottak ki csoportszobákat, ahova a nagyobbacskák –
akik már majdnem háromévesek – bármikor felköltözhetnek. A
szakemberek nem elsősorban a születések számának növekedését
említik, mint okot, hanem egy újfajta lehetőséget: az anyák a gyes
mellett újabban nyolc órában is vállalhatnak munkát.
Sok
családban a megélhetés egyik alappillére az édesanya keresete, ezért
egyre többen döntenek úgy, hogy gyermeküket a gondozónőkre bízzák.
Tehetik ezt nyugodt szívvel – mondta a neves intézmény vezetője, aki
büszke munkatársai szaktudására. A beiratkozás feltétele – éppen a
tapasztalt túljelentkezés miatt – a munkáltatói igazolás arról, hogy
az anyuka valóban állásban van. A terhes nők közül sokan már a
szülés előtt jelzik, hogy számítanak a városi intézmény
segítségére. A rendes bölcsődések mellett időszakos bölcsisek is
járnak a Vásárhelyi útra. A nappali felügyelet rendszerében naponta
négyszer esznek a gyerekek, és a bölcsőde konyhája híresen a legjobb
a városban.
Hétfőn reggelire halkrémes kenyér és uborka volt
citromos teával vagy tejeskávéval, a tízórai gyümölcslé, az ebéd
brokkolifőzelék burgonyapürével és főtt virslivel, az uzsonna pedig
magyaros vajkrémmel kent félbarna kenyér volt, paradicsommal és
kakaóval. Az ételallergiával küzdő, és a vegetáriánus szülők által
nevelt gyermekek számára is főznek a bölcsődében. A tapasztalatok
szerint a kicsik kétszer vagy háromszor szednek, egészen biztos,
hogy annyit esznek, amennyi jólesik nekik. Eszter fontosnak tartja,
hogy csecsemőkorban kialakuljon az egészséges táplálkozás iránti
kedv, melyet felnőttként talán megőriznek az egykori
bölcsődések.
Az intézményben és a családok otthonában
egyaránt vállalnak gyermekfelügyeletet a gondozónők, az igénylők
száma pedig azt mutatja, hogy a bölcsődére nagy szükség van. A
gondozónők egyelőre arra nem számítanak, hogy új épületet emelne az
önkormányzat a növekvő létszám miatt – ehhez talán még több
megszületett és beíratott gyermek kellene.