Sok jó szentesi gyerek kis helyen elfér

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-10 | Blahó Gabriella

Mindössze hatvan gyermek befogadására volna alkalmas a szentesi bölcsőde, az intézmény azonban bővített: jelenleg nyolcvannégy csemete jár oda naponta. A városban egyre többen kérik kisgyermekeik ellátását.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kicsik jóízűen eszik a brokkolifőzeléket. Fotó: Blahó Gabriella
– Szinte mindennap jelentkeznek szülők azzal, hogy vegyük föl gyermeküket a bölcsődébe – mondta Benkő Istvánné. Az intézmény vezetője arról számolt be, hogy a hatvan férőhelyes épületben ezekben a hetekben ennél sokkal több gyereket látnak el. Benkőné Eszter úgy számol, hogy év végén akár száz is lehet a beíratott gyermekek száma. A bölcsőde ennél eredetileg kevesebb gyermek számára épült, az idők folyamán azonban a gondozónők felkészültek az áradatra: a padlástérben alakítottak ki csoportszobákat, ahova a nagyobbacskák – akik már majdnem háromévesek – bármikor felköltözhetnek. A szakemberek nem elsősorban a születések számának növekedését említik, mint okot, hanem egy újfajta lehetőséget: az anyák a gyes mellett újabban nyolc órában is vállalhatnak munkát.

Sok családban a megélhetés egyik alappillére az édesanya keresete, ezért egyre többen döntenek úgy, hogy gyermeküket a gondozónőkre bízzák. Tehetik ezt nyugodt szívvel – mondta a neves intézmény vezetője, aki büszke munkatársai szaktudására. A beiratkozás feltétele – éppen a tapasztalt túljelentkezés miatt – a munkáltatói igazolás arról, hogy az anyuka valóban állásban van. A terhes nők közül sokan már a szülés előtt jelzik, hogy számítanak a városi intézmény segítségére.
A rendes bölcsődések mellett időszakos bölcsisek is járnak a Vásárhelyi útra. A nappali felügyelet rendszerében naponta négyszer esznek a gyerekek, és a bölcsőde konyhája híresen a legjobb a városban.

Hétfőn reggelire halkrémes kenyér és uborka volt citromos teával vagy tejeskávéval, a tízórai gyümölcslé, az ebéd brokkolifőzelék burgonyapürével és főtt virslivel, az uzsonna pedig magyaros vajkrémmel kent félbarna kenyér volt, paradicsommal és kakaóval. Az ételallergiával küzdő, és a vegetáriánus szülők által nevelt gyermekek számára is főznek a bölcsődében. A tapasztalatok szerint a kicsik kétszer vagy háromszor szednek, egészen biztos, hogy annyit esznek, amennyi jólesik nekik. Eszter fontosnak tartja, hogy csecsemőkorban kialakuljon az egészséges táplálkozás iránti kedv, melyet felnőttként talán megőriznek az egykori bölcsődések.

Az intézményben és a családok otthonában egyaránt vállalnak gyermekfelügyeletet a gondozónők, az igénylők száma pedig azt mutatja, hogy a bölcsődére nagy szükség van. A gondozónők egyelőre arra nem számítanak, hogy új épületet emelne az önkormányzat a növekvő létszám miatt – ehhez talán még több megszületett és beíratott gyermek kellene.