Sártengeren át jár a közkifolyóhoz
Még nem sajátítják ki a szentesi Pitiné házát

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-05 | Balázsi Irén

Tele van keserűséggel a szentesi Piti Istvánné, akinek évek óta nem sikerült felújíttatnia a nagyhegyi városrészben lévő vizes falú házát, ahol sártengerben kénytelenek járni, és ivóvízhez sem jutnak, ha befagy a közkifolyó. Azt szeretné, ha az önkormányzat adna nekik egy másik ingatlant a település központjához közelebb.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Piti Istvánné szabadulna a nagyhegyi sártengertől. Fotó: Tésik Attila
Tele van keserűséggel a szentesi Piti Istvánné, akinek évek óta nem sikerült felújíttatnia a nagyhegyi városrészben lévő vizes falú házát, ahol sártengerben kénytelenek járni, és ivóvízhez sem jutnak, ha befagy a közkifolyó. Azt szeretné, ha az önkormányzat adna nekik egy másik ingatlant a település központjához közelebb. A választókerület képviselője segítséget ígért az asszonynak, a műszaki osztályvezető szerint eddig is végezhettek volna állagmegóvó munkát a házon, az esetleges kisajátításra ellenben még várni kell.

A szentesi Piti Istvánné a Nagyhegyen vett egy házat még 2000-ben. Ez a hely különben a városnak az egyik külső része, ám már hosszabb ideje belterület. Mégis csapadékos időjárás esetén sártengerben kénytelenek járni, és az utcáról kannában hordják a vizet. De ha befagy a közkifolyó, akkor ivóvízhez sem jutnak. Úgy véli Pitiné, hogy sok család építkezne a környéken, amennyiben a város közművesítene arra is. Az asszony korábban szerette volna felújíttatni a házukat, ám az akkor még érvényes rendezési terv szerint egy út vezetett a telkükön keresztül. Ez csak később derült ki számukra, mert – mint mondta – az építési tilalmat nem jegyezték be az illetékesek az ingatlanra.

Arról sem tájékoztatták, tette hozzá, hogy Nagyhegy részletes rendezési terve 2004 januárjában hatályát veszítette. De még ezt megelőzően Pitiék felajánlották az önkormányzatnak, hogy vásárolja meg a házukat. A város két és fél millió forintra értékelte az ingatlanukat, az összeget azonban méltánytalannak tartotta a család. Az épületnek ugyanis van alapja, s az asszony négy-ötmillió forintot gondolt volna érte. Azt mondta: már nem is a pénzhez ragaszkodik, hanem azt szeretné, ha a város felsőpárti részén adna nekik egy házat a helyhatóság. Egyébiránt pedig úgy tudja az asszony, hogy korlátozási kártérítés járna nekik azért, mert nem hozathatták rendbe az épületet.

A választókerület képviselője, Geréné Dunaháti-Vas Márta valósnak nevezte Pitiék problémáját. A képviselő bevallása szerint eddig nem tudott érdemben lépni az ügyben. Azt ígérte, hogy ismét „kézbe veszi a dolgot". Annyi azonban már most bizonyos, hogy másik házat nem tud adni az önkormányzat a családnak. A nagyhegyi városrészben egyébként nemrégiben értékesített közművesített telkeket a város, többen építkezésbe is kezdtek. A Pitiékhez közeli Madách utcai lakosok érdekében éppen Geréné közvetített, hogy épüljön ki a gázvezeték.

Amíg hatályos volt a nagyhegyi rendezési terv, valóban építési tilalom alá esett Piti Istvánné háza, mert ott vezetett volna a kiszélesített út. Czirok Jánosné, a polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője azt is elmondta lapunknak: állagmegóvási munkát viszont végezhettek volna az épületen. A kisajátítás most nem időszerű, mert az idén kezdenek hozzá az egész városra kiterjedő településszerkezeti terv készíttetéséhez. Az osztályvezető hozzátette: ha olyan tervet hagynak majd jóvá, amelyiken az út érinti Pitiék ingatlanát, akkor lehet alapja a kisajátításnak vagy egyéb címen történő kártalanításnak.


Továbbá:
Magdolna lakásra vár gyermekeivel
Egymillió forintos vízdíj Fábiánon
Az új év első csongrádi babája, Levente Szentesen született
Egészségügyi intézményekben csak az udvaron lehet füstölni