Békés csongrádi csatornaellenőrök

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2005-09-28 | Bálint Gyula György

Nem a polgárőrök által kísért vízműves dolgozók nyomoznak az illegális csatornabekötések után Csongrádon: diákok járják végig az ingatlanokat. Eddig nem volt vita, veszekedés ott sem, ahol kiderült, hogy a tulajdonos már rákötött a csatornára, de nem fizetett a szolgáltatásért. Nyilvántartásba vették, s most már fizethet – visszamenőleg is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A rekordidő alatt elkészült nyolcvan kilométernyi szennyvízhálózathoz sokan máig nem csatlakoztak – hivatalosan. Mert a rendszer lehetővé tette, hogy bárki illegálisan csatlakozzon a már elkészült rendszerre, így az ő szennyvizének tisztítási költségét is mások, a szabályosan csatlakozottak viselik. Balogh Pál, a csongrádi Víz- és Kommunális Kft. igazgatója azt mondta, idejében hírül adták, hogy az egész város területén ellenőrzik a szennyvízcsatora-bekötéseket. A nyilvántartásban nem szereplő ingatlanokat látogatják meg.

– Nem saját dolgozóinkkal kezdtük az ellenőrzést, mert a felesleges konfliktusokat szerettük volna elkerülni – mondta az igazgató. – Elvetettük azt az ötletet is, hogy kérjük a polgárőrök közreműködését, mert az drasztikusnak látszó föllépés lett volna. Két diákot bíztunk meg. A kapott címlisták alapján mintegy 600 ingatlanra próbáltak már bejutni, de csak 500-ra sikerült. Krimi azonban nem volt. Ahol engedély nélküli bekötést észleltek, ott is tisztességes hangnemben beszéltek velük, miután a további teendőket közölték az érintettekkel: ezentúl ők is kapnak számlát, illetve visszamenőleg is készül egy, attól az időponttól, amikor lehetőségük volt a bekötésre.

Az igazgató szerint néhányan nem tudták elviselni ezt a szankciót, a többség tudomásul vette. Ami meglepő volt: az ellenőrzés hírére kétszáznál többen önként jelentkeztek, kérték nyilvántartásba vételüket. Az ő esetükben az utólagos számlázástól a cég eltekintett. Viszont az engedélyeztetési eljárástól nem menekültek meg.

– Folytatjuk, mert az ingatlanok kétharmad részében még nem jártak megbízottaink. Az egyik ellenőr a tisztítónyílást nézi, közben a másik a konyhában, fürdőszobában kinyitja a csapokat, lehúzza a vécét, ha ez észlelhető a tisztítónyílásnál, akkor megtörtént a bekötés.
Balogh Pál abban reménykedik, hogy a lakosság továbbra is megértően fogadja a csatornaellenőröket.