Meglepte az új kapitány személye
Nem a szentesi dr. Tóth Gyula pályázott

Ajánlja a cikket? A hét 

legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2005-12-30 | Szélpál László

Kellemetlen szituációba került dr. Tóth Gyula. A szentesi női vízilabda meghonosítóját névazonosság miatt sokan összetévesztették egy Kanadában élő szakemberrel. Pedig ő egyáltalán nem akart újfent szövetségi kapitány lenni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Gyenes Kálmán
Dr. Tóth Gyula közel tizenegy éven át volt a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Irányítása alatt Szremkó Kriszti-
náék nyertek világ- és Európa-bajnokságot, a Szentessel tíz bajnoki címet gyűjtött be, egy Magyar Kupát, nem beszélve a BEK-győzelemről. Ha valakinek a kisujjában van a szakma, akkor neki igen. Valószínűleg ezért gondolhatták sokan, hogy a nyáron világbajnokságot nyert női válogatott lemondott szövetségi kapitányának, Faragó Tamásnak üresen maradt helyére ő is beadta a pályázatát. Akadt ugyanis egy Tóth Gyula a kandidálók között.

– Kellemetlen helyzetbe kerültem – mesélte olimpiai bajnok lánya, Noémi Nápoly melletti lakásában –, rengeteg ismerős, barát hívott fel telefonon, mondván, olvasták az újságokban a nevem. A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás főállatorvosaként is kényes szituációban volt részem, hiszen főnökömet, dr. Szigeti Sándor igazgatót is megzavarta a hír.

Mint kiderült, arról van szó, hogy a szövetségi kapitányi posztra pályázók egyike – mint azt említettük – valóban Tóth Gyula volt, csakhogy az illető egykoron a KSI-nél volt edző, majd 2000-ben Kanadába távozott, ahol a válogatott mellett segédedzőként is dolgozott.

– Kénytelen voltam mindenkivel közölni, hogy eszem ágában sem volt pályázni, már csak azért sem, mert ugyan csodálatos időszakot töltöttem el a női válogatott élén, elég volt a kapitánykodásból. A mostani az utolsó idényem a Szentesi VK fiú ifjúsági és serdülőcsapatánál, a nyáron azt is befejezem. Öt gyönyörű unokám van, a lányaim Olaszországban élnek, az imádott munkám mellett épp elég a családdal törődni.

Tiszta szívéből szurkol a válogatottnak, úgy érzi, a 2008-as pekingi olimpián még az aranyérem megszerzésére is van esély.

– Az Új-Zélandról hazatérő Szilágyi Péterről, az új szövetségi kapitányról nincs különösebb véleményem, mert nem ismerem edzői munkásságát. Mindenesetre meglepett a döntés. Ha hagyja dolgozni segítőjét, a nagyszerű munkát végző Petrovics Mátyást, ő is sikeres lehet.