Jegyesek a vak fiatalok
 Tanul és a jövőt tervezi a szegvári pár

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-29 | Blahó Gabriella

Az év vége sikereket és örömet hozott a szegvári vak párnak. Magyar Dénes meglepte Szénási Júliát, mert jegygyűrűt húzott az ujjára. A két fiatal szeptemberben kezdte meg gimnáziumi tanulmányait a szentesi Zsoldosban, a félévi vizsgákon túl szüleikkel együtt ünnepelnek.
Fotóriport

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szénási Júlia és Magyar Dénes elhatározta: egybekelnek Fotó: Tésik Attila
Éppen egy esztendővel azután, hogy Magyar Dénes és Szénási Júlia találkozott, a fiatalember eljegyezte kedvesét. December 11-én barátaik előtt kérte meg Julcsi édesapjától a lány kezét – Szénási András és Dénes édesanyja, Ilona boldog, hogy a fiatalok egymásra találtak. Történetük azért rendhagyó, mert a szegvári pár sosem látta egymást – a fiú és a lány is vak. Megtartották az eljegyzést, ezzel pedig kinyilvánították: együtt képzelik el az életüket.

Kapcsolatukat örömmel nézik a faluban, a szegváriak úgy érzik, van valami különösen megható benne. Dénes azt mondja, párja legelőnyösebb tulajdonsága a megértés, Julcsival mindent meg lehet beszélni. A fiatalember hozzáteszi: ha ez nem lenne így, nem kérte volna meg a lány kezét. Júlia vőlegényéről úgy fogalmaz: nagyon tud szeretni. Örül annak, hogy elfogadta őt, mellette teljesnek érzi magát. Az esküvői tanúkat is felkérték már, a vőlegényé a helybeli Jobbágy Lőrinc, a menyasszonyé a keresztapa, Kern Ákos lesz.

Az év végi sikerek és örömök sorába beletartozik az első lezárt félév a középiskolában. A huszonegy éves Júlia és a huszonnégy esztendős Dénes első osztályos a szentesi Zsoldos Ferenc szakközépiskolában, mindketten érettségizni szeretnének. Mint kiderült, a diáktársak és a tanárok mindenben segítenek nekik.

A tananyagot elsősorban hallás útján jegyzik meg, de Júlia a félév folyamán a számítógépen kidolgozta a tételeket. Legjobban a matematikát szereti, nagy erőssége az algebra, a törtekkel való műveletek.

– Fejből mondom a megoldást, de az egyenletekkel sem állok rosszul – mondja. Hármasok, négyesek és ötösök vannak a bizonyítványban. – Év végére erősítünk – tette hozzá lelkesen Dénes, aki úgy véli, félévkor mindenkinek kicsivel rosszabb az átlaga, mint a tanév végén. Némi hátrányt jelent számára, hogy az általános iskolában az átadott anyagból kimaradtak fejezetek, ezért egy-két dolog még új volt neki, de a matematika-tanárnő könnyen megérteti vele a feladatot. Angolt és németet is tanulnak, mindenképpen jó, ha beszélnek egy-egy idegen nyelvet.

Így gondolkodnak tehát pályájuk menetéről a vak szegvári fiatalok, akik úgy érzik, a közvetlen környezetükben élők egyre inkább megértik és a hétköznapokban is pontosan tudják, miben van szükségük segítségre és miben nincsen. Jól tájékozódnak a világban. Hetente háromszor busszal utaznak a faluból a városba tanulni, kísérik őket a vakvezető kutyák. Mindkettőnek a szeme betegedett meg nemrégiben, és egy-egy műtéten estek át Dobos András állatorvos kezei között. Az eljegyzéssel immár Lucky és Zorán is össze van kötve – a békés, barátságos jószágok méltó társai a párnak.


Továbbá:
Megújult a csanyi templom
Újabb testvérvárosa lehet Csongrádnak
Luigi új lemeze tavasszal
Csökkent az adósságállomány
Már büntetik a petárdázást