A Svéd Ablak ma már magyar üzem
 A csőd szélén volt, de lábra állt a szentesi cég

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-27 | Balázsi Irén

Rossz hírnevet és veszteséget vett át egy évvel ezelőtt a szentesi Svéd Ablak 2002 Kft. új tulajdonosa, Pócsai Csaba. Az elmúlt hónapokban sikerült elérniük, hogy a városban jobb a cég megítélése, és anyagilag is sikerült megerősödnie a társaságnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Megalakulása óta gyakran váltották egymást a tulajdonosok a Svéd Ablak Kft.-nél, amely csődhelyzetbe is került. A nyílászárókat gyártó üzemnek rossz volt a megítélése Szentesen, annál is inkább, mivel a nyilvánosság előtt is bezárták a kaput. Az új tulajdonos, a fővárosi Pócsai Csaba éppen egy évvel ezelőtt vette át az irányítást a mindenféle szempontból rossz kondíciójú gyárban, s az azóta eltelt idő elegendő volt számára ahhoz, hogy letegye névjegyét a városban. A minap kinyitották a kaput, így meggyőződhettünk arról: mindazt, amit egy évvel ezelőtt a céljai között a tulajdonos felsorolt, a munkahelyi közösségnek sikerült teljesítenie.

Pócsai Csaba azt mondta: a múltat örökölték, s nem kevés energiába telt, hogy városi szinten jobb lett a kft. megítélése. A Svéd Ablak 2004-ben a csőd szélén volt, ám mostanra nem maradt tartozása. Stabil lábakon áll az üzem, melynek referenciaháza a kaposvári 13 ezer négyzetméteres pláza. Pócsai köszönetet mondott munkatársainak a fehér asztal melletti évadzáró összejövetelen. Azt pedig kilátásba helyezte, hogy jövőre újabb nyolc-tíz szakembernek kínálnak biztos megélhetést. Az idén egyébként megduplázták a létszámot, huszonketten dolgoznak már az üzemben, ahol a képzett gárda átlagéletkora 30 év körül van. Nekik is köszönhető, hogy árbevételüket a duplájára emelték, s a cég eredménye a mérlegkészítéskor pozitív lesz. Eddigi termékskálájukat alumínium automata ajtókkal bővítették, januártól pedig ugyanilyen anyagból komplett szerkezeteket is előállítanak majd. Saját technológiájuk alapján mintegy ötezer színben képesek festeni műanyag nyílászárókat – számítógép vezérelte színkeverő géppel. Az eredmények között említette Pócsai Csaba, hogy sikerült bevezetniük az ISO 9001: 2000 minőségirányítási rendszert is. Kérdésünkre, miszerint mennyiben svéd még a Svéd Ablak Kft., azt válaszolta: már csak nevében és kék-sárga logójában őrzi a régi időket. Amúgy száz százalékban magyar tulajdonú cég.

A termelési vezető, Kiss Csaba három éve dolgozik a kft.-nél, s érdeklődésünkre elmondta: az utóbbi 12 hónapban gyökeres szemléletbeli változás következett be. Most csak olyan munkatársaik vannak, akik minőségi munkát adnak ki a kezükből. Hozzátette: precízebben és ésszerűbben kell dolgozni. Míg az előző tulajdonosok idejében előfordult, hogy késett a fizetés, erre már nincs példa, sőt bért is emeltek, mindenkinek a képességei szerint. A korszerű műhelycsarnokban az is elhangzott: „Tépünk ezerrel, mert azt kívánja a piac."