Versenyeztetik a megyében az internetes szolgáltatókat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-23 |

Széles sávú internetes hálózat kiépítésére nyert támogatást pályázaton Szentes, Csongrád és Mindszent. A projekt 328 millió forintba kerül, s az önrészt tíz százalékra sikerült a szaktárcánál lealkudniuk a programban részt vevő településeknek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A következő év végére már kiépülhet a széles sávú internethálózat a szentesi és a csongrádi kistérség többcélú társulása településein, valamint Mindszenten. Ezek a helységek ugyanis közös pályázatot nyújtottak be Szentes gesztorságával a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz, annak érdekében, hogy támogatást nyerjenek a program megvalósításához. A beruházás költsége 328 millió forint, s az önkormányzatoknak az önrészt sikerült tízszázalékosra lealkudniuk a szaktárcánál.

A Kurca-parti településen tegnap közös sajtótájékoztatót tartott Szirbik Imre szentesi, Bedő Tamás csongrádi és Zsótér István mindszenti polgármester, akik szerint a térség összefogásának köszönhető, hogy nyert a pályamunka, amelyet Boros Szilvia, a szentesi hivatal munkatársa koordinált. Szirbik a beruházásról úgy nyilatkozott: mintegy hatvanezer lakos karácsonyfája alá olyan ajándék kerül, amely a 21. századhoz méltón javíthatja a családok életkörülményeit. A digitális tudás elterjesztésével ugyanis fellendülhet a gazdaság, és a kisebb települések lakói sem érzik majd elzártnak magukat a világtól. A rendszer alkalmas lesz az internet elérése mellett kábeltelevíziózásra, kedvezményes telefonálásra, és segítségével számtalan más szolgáltatást is igénybe vehetnek a családok. A tervek szerint a következő év végére már kiépül a három városban és a községekben a hálózat, amelynek üzemeltetését az Opticon Kft. végzi majd.

Példaértékűnek nevezte az összefogást Zsótér István, hozzátéve: a problémák nem maradnak meg egy-egy település határain belül, ezért örül a műszaki lehetőségnek. Bedő Tamás elmondása szerint a kábeltévés szolgáltatás gondjai idén csúcsosodtak ki Csongrádon, s a pályázat nekik „kapóra jött", mert a családok választhatnak majd a szolgáltatók közül.

Elhangzott továbbá: az egyes települések között a Démász vezetékére helyezik a kábelt, míg a belterületeken igyekeznek azokat a föld alá tenni. Ha kiépül a rendszer, megszűnik az eddigi szolgáltatók monopolhelyzete, verseny alakul ki közöttük, s a lakosság dönthet.