Jutalomból jótékonykodnak
 Föl lehet venni, de megtartani már nem divat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-21 |

Csaknem tizenkétmillió forintot költ jótékony célra Vásárhely polgármestere az alpolgármesterekkel együtt: jutalmukat osztják szét. Szeged, Szentes, Makó vezetői viszont nem is vesznek föl ilyen juttatást az idei év végén. A csongrádi polgármesternek azért szavaztak meg most először 437 ezer forintot, mert sokat dolgozott a hulladékprojekt közbeszerzési eljárásában. A pénzt – ha fölveszi – nagyrészt helyi alapítványoknak adja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szegeden a korábbi városvezetések gyakorlatával szemben a mostani, szocialista–szabad demokrata önkormányzati vezetés soha semmilyen jutalmat nem vett fel, amióta betölti hivatalát – mondta lapunk érdeklődésére Solymos László városüzemeltetési alpolgármester. Emlékezetes: 2003 elején, amikor csődközeli helyzetbe került a város, Botka László és az alpolgármesterek arra az évre lemondtak a jutalmukról. Noha azóta megszűnt ez a helyzet, a városvezetők továbbra is ezt a filozófiát tartják követendőnek; a polgármester szerint a választók etikátlannak tartják azt, ha a politikusok saját magukat jutalmazzák. Botka László és négy alpolgármestere ugyanakkor éppúgy megkapja a 13. havi fizetést, mint a város nyolcezer közalkalmazottja és köztisztviselője.

Felveszik, ám jótékony célra fordítják a jutalmukat Vásárhely elöljárói. Lázár János polgármester, illetve a város három alpolgármestere úgy döntött, hogy közösségi, karitatív célra ajánlják fel ezt a pénzt. Ami nem csekély: nyolc- havi fizetését kapja meg a polgármester. Az összesen bruttó 3 millió 948 ezer forintból fiatal felnőtteket, diákokat, időseket és betegeket segít társadalmi szervezeteken keresztül. Olvasóköröket,
Frank szerint „nem időszerű"

Bár tavaly és azelőtt is az év utolsó ülésén került napirendre a jutalom ügye, a megyei közgyűlés elnöke, Frank József azt mondta, ez az előterjesztés „most nem időszerű". Molnár Józseftől, a megyei közgyűlés tulajdonosi bizottságának elnökétől megtudtuk, a döntést az is motiválhatta, hogy a megyei önkormányzat pénzügyi helyzete most nehezebb. Mivel ilyenkor nemcsak az elnök, illetve az alelnökök, hanem a főjegyző és a hivatali dolgozók jutalmáról is szó van, s szerinte az egész csapat megfelelő munkát végzett az év folyamán, ő nyugodt szívvel megszavazta volna az előterjesztett összeget. Mint korábban megírtuk, a közgyűlés elnöke is szokott jótékonykodni, évekkel ezelőtt létrehozott egy alapítványt, amely pályakezdő kutatókat támogat.  
nyugdíjasklubokat, diákegyesületeket szeretne támogatni, illetve hozzájárul a kakasszéki gyógyintézetnél a légkondicionáló berendezés megvásárlásához. Az alpolgármesterek hathavi illetményt, bruttó 2 millió 940 ezer forintos munkajutalmat kapnak. Ezt ők is jótékony célra fordítják.

Bruttó 437 ezer forintos jutalmat javasolt Bedő Tamás polgármesternek a csongrádi önkormányzat jogi és ügyrendi bizottsága. A grémium elnöke, Papp Gabriella érdeklődésünkre elmondta, a döntés meghozatalakor figyelembe vették, hogy a városvezetői munkán túl a település első embere sokat dolgozott a hulladékgazdálkodási rendszerrel kapcsolatos közbeszerzési eljárások lebonyolításában. És ebben a ciklusban a polgármester még nem részesült jutalomban. A prémium kifizetésére csak akkor kerülhet sor, ha a Csongrád fizetőképessége ezt megengedi. Gyovai Gáspár alpolgármester szintén kapott jutalmat a hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésében végzett pluszmunkájáért. Mellette még tíz hivatali dolgozó kapott prémiumot, átlagosan havi bérük 25 százalékával jutalmazzák őket, de a végső összegeket teljesítményük arányában differenciálják. Bedő Tamás nem kívánt részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mire költi jutalmát, azt azonban elárulta, hogy a pénz jelentős részét jótékony célokra, csongrádi alapítványok támogatására fordítja.

Nem kapnak idén év végi jutalmat a szentesi önkormányzat tisztségviselői, így Szirbik Imre polgármester és Szűcs Lajos alpolgármester sem részesül anyagi elismerésben. A hivatali apparátus dolgozóinak már kifizették a karácsonyi ünnepek előtt a 13. havi juttatásnak megfelelő összeget. Ugyanezt kapták az önkormányzati intézmények dolgozói is, és azokon a munkahelyeken, ahol volt bérmegtakarítás, azt jutalomként szétosztották a közalkalmazottak között.

Buzás Péter makói polgármester, illetve Gilicze János és Siket István alpolgármester pluszjuttatása nem volt téma sem a novemberi, sem a decemberi testületi ülésen. Legutóbb az év elején kaptak jutalmat.




Továbbá:
Száztízmilliárd a vízminőségre
Ma a diákok rohama várható
Utak csomópontjában
Júdásfákat ültettek a Bérkert utcában
Csütörtökön a gyerekeké a szegedi sportcsarnok