Közösen csatornázni
 Összefogott Mindszent és Szegvár

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-20 | Kormos Tamás

Optimális esetben 2007-től már el is kezdhetik a szennyvízcsatorna-hálózat építését Mindszenten és Szegváron. Az önkormányzatok rájöttek: csak közös erővel érhetnek el sikereket. A beruházás várhatóan 4,5-5 milliárd forintba kerül, ezért pályázni kell.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mind a mindszenti, mind a szegvári képviselők rábólintottak arra, hogy együtt pályázzanak szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésére. Ennek érdekében a két önkormányzat által felkért vízügyi szakemberek a napokban egyeztettek.

– Január közepére készülnek el a tervek, valamint a megvalósíthatósági tanulmány. Ekkor derül ki, hogy pontosan mibe kerül a beruházás, illetve mekkora lesz a lakossági önrész – nyilatkozta lapunknak Zsótér István mindszenti polgármester.

Mivel külön-külön nem tudtak eredményt elérni, ezért döntöttek úgy, hogy közösen vágnak bele. Ráadásul most egy kedvező pályázati rendszert is igénybe lehet venni. Ha sikerül, akkor a beruházás 95 százalékára támogatást nyerhetnek. Ez azt jelenti, hogy csak a fönnmaradó öt százalékot kell a két önkormányzatnak, illetve a lakosságnak előteremteni.

– Közműtársulatot hozunk létre, ennek nem csupán a csatornázás lesz a feladata, hanem csapadékelvezető rendszer kiépítése is – folytatta Mindszent első embere.

A szegvári önkormányzat már 2002 óta próbálkozik csatornázással, de eddig nem jártak sikerrel. Mivel hagyományosan jó a kapcsolat a két település között, így jött az ötlet, hogy együtt csinálják ezt is. Annak ellenére, hogy mindketten más-más kistérséghez tartoznak: Mindszent a vásárhelyihez, Szegvár pedig a szentesihez.

– A saját szennyvíztisztítónkat eredetileg a Kurca mellé terveztük, de ez nem tetszett a talajvédelmi szolgálatnak. A közös rendszernek köszönhetően ezt kiváltja majd a mindszenti tisztító – mondja a szegvári polgármester, Szenczi Sándorné.

Januárban közös testületi ülést tartanak, ekkor beszélik meg a részleteket. Ha minden jól megy, és sikeresen pályáznak, akkor optimális esetben 2007-ben indulhat a 4,5-5 milliárd forintba kerülő beruházás.