Emelte térítési díjait a megyei önkormányzat
 Vita után ajándékozás

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-16 | Bakos András

Hosszú vita után átlagosan 20,5 százalékkal emelte a szociális intézményeiben ellátottak térítési díját a megyei közgyűlés. Az év utolsó ülésén kitüntetéseket, ajándékokat adott át az elnök – akinek jutalma ezúttal nem került napirendre.
Jézuska járt a megyeházán

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmet lapunk munkatársának, Süli Józsefnek (balról) Frank József, a közgyűlés elnöke adta át. Fotó: Frank Yvette
Az MSZP-s országgyűlési képviselők büntetik Hódmezővásárhelyt, csak azért, mert polgári vezetése van – mondta a tegnapi ülés elején, s később tartott sajtótájékoztatóján is Ádók János, a konzervatív frakció vásárhelyi tagja. A képviselő ezt azért mondta, mert a parlamentben nem kapta meg a többséget a 47-es négysávúsítását szolgáló módosító javaslat, és jövőre biztosan nem kezdődik el a beruházás – hacsak uniós pénzt nem sikerül rá szerezni.

Az ülésen végül nem is vették napirendre az elnök jutalmáról szóló előterjesztést, viszont döntöttek többek között a szociális ellátásokról szóló rendelet módosításáról, amely emeléssel járt. Ezt azért terjesztették elő, mert az állam idén 86 millió forinttal kevesebb pénzt ad erre a célra.

Az ülésen Pósfai Gábor, a Szociális Ellátók és Ellátottak Egyesületének ügyvezető alelnöke azt kérte, gondolja át a közgyűlés a döntést, hiszen még ezután határoz a parlament arról, mennyi pénzt ad az önkormányzatoknak. Balogh Jánosné fölolvasott egy verset az idősek szeretetéről, és döbbenten konstatálta, hogy a megyei önkormányzat némely térítési díj esetében 26 százalékos „inflációval" számol. Marosvári Attila alelnök az emelés mellett érvelt. Mint mondta, a megyében több mint hatvanezren vannak a 65 év felettiek, s e korosztálynak csak 2,8 százaléka él az intézményekben. Míg a többség a nyugdíjon kívül más támogatást nem kap, az ellátottak gondozásához hozzájárul az állam is.

Marosvári érvelését osztva Molnár József megjegyezte: a januártól tervezett emelés differenciált, csak azok érzik meg, akiknek az átlagnál jobb az anyagi helyzetük. A konzervatív frakció tagjai viszont úgy vélekedtek, ha az önkormányzat minden megszorítást, amit az állam részéről tapasztalt, áthárított volna az ellátottakra és az intézményeire, már nem lennének intézményei. Végül 22 igen, 15 nem és egy tartózkodó szavazattal a közgyűlés elfogadta az átlagosan 20,5 százalékos térítésidíj-emelést.

Az ülésen Frank József elnök megajándékozta az intézményvezetőket, dicsérettel honorálta a hivatal és az intézmények több dolgozójának kiemelkedő munkáját, elismerő oklevelekkel köszöntötte azokat a polgármestereket, akik 1990 óta állnak önkormányzatuk élén. Ezúttal adta át a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmet is. Idén a Szegedhez is kötődő Gallov Rezső nyugalmazott államtitkár, Kardos Mihály, a szentesi tekesport szervezője, Kovács László makói és Ördögh Erzsébet mórahalmi testnevelő tanár, valamint lapunk munkatársa, korábbi sportrovatvezetője, Süli József sportújságíró vehette át ezt az elismerést.