Ehető virágokkal győztek a magyar szakácsok
Gina Lollobrigida is kóstolta a Pillár József
növényeit
Ajánlja a cikket?
| 2005-12-15 |
Blahó Gabriella
Ehető
virágok felhasználásával nyertek nemzetközi versenyt Bázelben a
magyar szakácsok – a szentesi Pillár József növényei rendkívül
népszerűek az elegáns éttermekben. A kék virág édes, a narancssárga
erős-fűszeres, a piros citromos ízű. A fővárosi operabálon még Gina
Lollobrigida is megkóstolta ezt az alföldi különlegességet.
Pillárné demonstrálja: ehető a virág. Fotó:
Karnok Csaba
Igazi különlegesség a
növények piacán az ehető virág: a szentesi növénynemesítő a
kertészet hazájában családjával együtt termeszti a varázslatos
étket. Pillár József több évtizedes szakmai múlttal és szárnyaló
fantáziával hagyományt teremtett az igényes fogyasztók körében. A
tányérra vagy pohárra illesztett színpompás virágok emelik az ételek
és italok élvezeti értékét és elnyerték a vendégek tetszését. A
szentesi földben termett virágok budapesti éttermek asztalára
kerülnek, a Parlamentben rendezett fogadások elmaradhatatlan
kellékei, ezekkel a növényekkel dolgoztak a győztes magyar szakácsok
a Svájcban rendezett Európa-bajnokságon.
A Távol-Keletről
honosított virágok növekednek Pillárék „édenkertjében" – a szentesi
föld kiváló talaj, a szélmentes időszakok és a napsütéses órák száma
ezen a vidéken nagyon kedvező. De a különleges növények sorában
szerepelnek a nemesített zöldségek, amelyeknek fogyasztása
hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Példaként említi a családfő a
rucolát és a római salátát, amelyet hét éve ők hoztak be először
Olaszországból. A sátor alatt találunk természetesen
koktélparadicsomot, mángoldot is, amely a spenótnál több vasat
tartalmaz.
Az ehető muskátlik között nőnek az Encike és
Klaudia káposzták – a nemesített növények az unokákról kapták
nevüket. Zoárd Nimród, a család egyik legfiatalabb tagja a
munkafolyamat bármelyik részében szívesen működik együtt a
nagyokkal, akik egyre jobban tudják, értik és érzik, mi kell a
növénynek.
Nemcsak szép, finom is. A növénynemesítő
Pillár József és felesége. Fotó: Blahó
Gabriella
Pillárné Katalin azt
mondja, a virágokat a Semmelweis Orvostudmányi Egyetem
Pharmakológiai Intézetének vezetője, Kéri Ágnes professzorasszony
nyilvánítja ehetővé, családi kutatás eredményeire mond igent az
orvos. Pillár József felesége példaként említi a kék színű édes
virágot, a narancssárga erős-fűszeres ízűt, és a piros szirmú,
citromaromájú finomságot. A tányéron elhelyezett virágokat az
éttermekben a vendégek egy része otthagyja, míg mások nagy kedvvel
fogyasztják – az ízharmóniát fokozza, az étel élvezeti értéke pedig
teljessé válik. A virágok némelyikét borba, koktélokba teszi az
avatott konyhafőnök, így kortyolt aprókat Gina Lollobrigida is az
operabálon: Pillárék virága díszítette poharát.
A virágot
megenni megmagyarázhatatlan ok miatt a nők jobban szeretik, jobban
is értenek hozzá – mondja mosolyogva Pillár József, aki munkája
során mindig ad felesége elképzeléseire. Ifj. Pillár József a
termesztés technikai rendszerében nyújt komoly segítséget, a fiú
ötletének köszönhetően nincs a kapornak választási lehetősége, az ő
kertjükben minden időben terem. A családfő tudatosan készül arra,
hogy a megteremtett hagyomány tovább éljen, ezért három generáció
dolgozik azon, hogy az ehető virágok és a különleges zöldségek minél
ismertebbé váljanak és széles körben terjedjenek.
A szakácsok
kedvencei
Az Európa Bajnokság első
helyezettje, Mogoor Attila szívesen használja Pillárék
virágait. Az aranyérmes mesterszakács, a budapesti Mátyás
vendéglő séfje azt mondja, versenyen nem indul a szentesi
növények nélkül, annyira dekoratívak és ízletesek, így nagyban
hozzájárulnak az eredményhez. Egyik ajánlataként említi a
virágsalátát mézes citromos öntettel és
rózsalekvárral. Kollégája, Ványi László, a fővárosi Hotel
Taverna konyhafőnöke ugyanezen a versenyen második helyezést
ért el, alkalmazva Pillárék növényeit. A virág az ételt
dicséri, nélküle nem volna teljes a kép – fogalmazott a
mesterszakács, aki többször kér fűszernövényeket is a szentesi
nemesítőtől. Így indokolta: Pillárék mindig újat és mindig
különlegeset alkotnak.