Tesco nélkül telik el a szentesi karácsony
 Aggódó, előrelátó és bátor kiskereskedők

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-14 | Blahó Gabriella

Csak januárban nyit a Tesco Szentesen, ám a helyi kiskereskedők ettől még nem számítanak nagyobb forgalomra a városban az ünnepek előtt. Sokan úgy vélik, a multik már régen átvették az uralmat, s a hétvégi nagybevásárlások kedvéért autóba ülnek az emberek. Egy szentesi kereskedő megfigyelte, Vásárhelyen az Andrássy utca lassan elnéptelenedik, mások viszont nem félnek a konkurenciától.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egyes kereskedők szerint a Tesco megjelenésével Szentesen is látványosan kevesebb lesz a vásárló a főutcán. Fotó: Blahó Gabriella
Lehet, hogy a Tesco kétszázötven új munkahelyet jelent, de közben ezer veszik el a városban – véli Szín Imre. A Reál élelmiszer-áruházlánc képviselője úgy véli, a multik már régen átvették a vezetést, s az, hogy karácsony előtt nem nyit meg Szentesen a Tesco, nem jelent különösebben más helyzetet a piacon. Eddig is eljártak a szentesiek Szegedre és Vásárhelyre. A szomszédban érdemes megfigyelni – mondja az ügyvezető –, hogy az Andrássy utca szinte elnéptelenedett, Szentesen is várható hasonló folyamat jövőre a főutcán.

Az élelmiszer-kereskedők számára igazából csak a húsvét hoz nagyobb forgalmat, a karácsony már jó ideje a hipermarketeké. A középkategóriás hálózat üzleteit Szín szerint hétköznapokon látogatja a vevők zöme, a hétvégi családi bevásárlások külön programot jelentettek eddig is. Szín Imre tapasztalatai szerint az elmúlt vasárnapon például nem volt nagyobb forgalom a városban, mint hétköznapokon. Szerinte a műszaki cikkek, játékok, ruhaneműk forgalmazói kerülnek igazán bajba a következő évben.

A Lyra könyvesbolt tulajdonosa, Lantos Eszter a törzsvásárlóiban bízik. Úgy tapasztalja, a vásárlók már most elutaznak a szomszéd városokba, és az általános nagybevásárlás közben vesznek könyvet is. Ez kifejezetten az az áru, melyre nincs mindennap szükség. Az egészen kicsi, Szabadság téri boltban az állandó vásárlói kör számíthat arra, hogy a tulajdonos beszerzi az újdonságokat, akár egyesével is. Az egyéni igények kielégítésében tud sajátosat nyújtani tehát az üzlet – az idén még biztosan. Ezen a karácsonyon áttörést nem remél Lantos Eszter, s a jövőre nézve nem túl bizakodó.

A városban nagy hagyománnyal rendelkező kereskedő, Váczi Imre viszont kijelentette, neki nem konkurencia a Tesco. A minőségi lábbeliket forgalmazó cipészmester által kínált portéka értékében bízva nem fél a következő évtől. Szerinte a Tesco egy szükséges rossz, ugyanakkor elgondolkodtatónak tartja, hogy a magyar kereskedővel szemben minden piaci szereplő kedvezményezett, beleértve a kínaiakat és a multikat. A hazai forgalmazók elbírálása a többiekkel szemben véleménye szerint egyáltalán nincs összhangban sem az adózás, sem a fogyasztóvédelem területén. Nekünk minden nehezebb – mondta.