Zokninak hívják, de nem büdös
 A járókelők megdöbbentek a vadászgörény láttán

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-08 | Blahó Gabriella

Feltűnést keltett a szentesi főutcán a Zokni névre hallgató vadászgörény, melyet két siheder fiú pórázon vezetett a minap. Országszerte egyre többen tartanak ilyen állatot: ez a görény szagtalan, viszont elég színes jellemű állat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A fiúk szerint az iskolában tekintélye van annak, aki otthon ilyen állatot tart. Fotó: Blahó Gabriella
A három hónapos példány erővel húzta maga mögött a két fiút, akik osztálytársak. Vass Gábor és Sipka Gábor: a Koszta-iskola hetedikes diákjai. Elmondták, hogy divat lesz vadászgörényt tartani, és a „szagtalan változat" egyre népszerűbb a gyerekek körében is. Mint megtudtuk, a Zokni névre hallgató egyed otthon a fürdőszobában egy nagyobb méretű ketrecben lakik. Az állatka tulajdonosát, Sipka Gábort arról kérdeztük, vajon az édesanyja mit szól ehhez, a válasz így hangzott: ő vette! A görény sorsával kapcsolatban az is kiderült, hogy a fiú a spórolt zsebpénzét áldozta a kedvtelésre, barátja szintén vásárlásra készül: az ő kiszemelt példányát egyelőre magában hordja az anyaállat, vagyis még nem született meg.

A fiúk elmesélték, hogy a várakozólistán többen vannak, az osztálytársak körében emelkedik annak a tekintélye, aki otthon görényt tart. A vadászgörénynek nagy szüksége van a friss levegőre és a sétára, hiszen eredetileg vadon élő állat, ami mindent elkap, ami kisebb nála, és mozog.
A város határában, a lődomboknál szokás futtatni Szentesen a görényeket, ott találnak elég pockot. A kifejlett példányok bátran nekimennek akár a rókának, ha már legalább félméteresre megnőttek.

A főutcai sétán a járókelők borzongással néztek a vadászgörényre, egy bőrdzsekis felnőtt fiatal ember váratlanul barátilag üdvözölte a hetedikeseket és közölte: az ő görénye már nagyra nőtt. A két kisfiú pedig hagyta magát húzni tovább a görény által, amely szemmel láthatólag méretéhez képest tényleg nagy erejű, és állítólag kölyökkorában nem harap.