Éretlenek
 Bakos András jegyzete

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-06 |

"A magyar társadalom még nem érett meg erre – mondta egy szentesi rendőrtiszt az egyik kollégámnak, a november 23-án bevezetett petárdatilalom okait magyarázva. Nyilván érdemes lenne megvizsgálni, milyen eszményképek élnek a magyar rendőrökben az érett társadalomról, mennyivel nagyobb a hajlandóság a magyarságban a robbantgatásra, mint a többi népben, és vajon érettebbé tette, vagy visszavetette a fejlődésben a magyar társadalmat az, hogy tavaly szabad volt petárdázni."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A magyar társadalom még nem érett meg erre – mondta egy szentesi rendőrtiszt az egyik kollégámnak, a november 23-án bevezetett petárdatilalom okait magyarázva. Nyilván érdemes lenne megvizsgálni, milyen eszményképek élnek a magyar rendőrökben az érett társadalomról, mennyivel nagyobb a hajlandóság a magyarságban a robbantgatásra, mint a többi népben, és vajon érettebbé tette, vagy visszavetette a fejlődésben a magyar társadalmat az, hogy tavaly szabad volt petárdázni. Másrészt viszont az éretlenség mibenléte tényleg könnyen tapasztalható. Elég végigolvasni az elmúlt egy hónapban megjelent nyilatkozatokat, híreket.

November harmadikán azt írták az újságok, hogy az MDF „személyes sikerének" könyveli el a petárdázás betiltását: „a kormányzati tehetetlenség ugyan hónapokig bizonytalanságban tartotta a petárdázás ellenzőit, ám végül a kormány saját korábbi hibáját ismerte el azzal a döntéssel", hogy november 23-ától megtiltotta a petárda használatát, birtoklását, eladását. Ami egyébként – a párt közleménye szerint – „évekig szabályozva volt". A párt reméli, hogy a Belügyminisztérium mindent megtesz a rendelet betartása érdekében, és a VPOP a piacokon, határátkelőhelyeken „fokozott és összehangolt ellenőrzést tart."

Ezután történt, hogy a rendőrség egy bábun bemutatta, milyen roncsolást végez a petárda, ha a kézben robban föl. A Vám- és Pénzügyőrség pedig hamarosan tényleg talált 75 ezer petárdát Budapesten, egy családi házban, a padló alatt. „Óriási fogás a déli határon, veszélyes petárdacsempészt fogtak" – írták november 25-én az újságok, amikor egy szerbia-montenegrói férfi, osztrák rendszámú autójával Hercegszántónál jött be az országba, és negyvenezer petárda került elő a kocsijából. Tegnap kiderült, hogy a miskolci határőrök is több tízezer petárdát foglaltak le, úgyszólván fél kézzel.

Vagyis mindenki megtette és teszi a dolgát éretten: az ellenzék, a kormány, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a határőrség, és mindennek írásos nyoma is van. Petárda természetesen mégis lesz, sajnos, elég. Mert Nyugatról könnyű behozni, másrészt a kereskedőknek már fél éve meg kellett rendelniük Kínából az idei mennyiséget, az üzletet nem lehetett visszamondani. Lesznek, akiket azokra az időkre emlékeztet a dörrenés, amikor lőttek rájuk a front túloldaláról. Lesznek megrémült emberek és jószágok – a szüleim gyönyörű kölyökkutyája néhány éve, még az úgynevezett tilalom idején múlt ki szilveszterkor, szívrohamban. És nyilván sokan lesznek, akik jóleső bizsergést éreznek a dörrenés után – éppen úgy, ahogy régebben.

Már most is érezni lehet a puskapor szagát a levegőben.


Továbbá:
Reklám?
Szövetségesünk
Vásár öröme
Pizza a falóban
Halálos társaság