Varga Erika: Asszony a fronton

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-05 |

Varga Erika, a szentesi kórház orvosa Polcz Alaine Asszony a fronton című regényéről beszél.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
„Legkedvesebb könyveim az ágyam mellett tornyosulnak. Az egyik közülük Polcz Alaine Asszony a fronton című önéletrajzi regénye. Akkor veszem elő, ha erőre, hitre van szükségem.
Az írónő a háború utolsó évében 20 éves erdélyi fiatalasszony. A férje ridegen, közönyösen bánik vele, sokszor igazságtalanul gúnyolja. De az asszony szereti, és mindennap újra, meghatóan reménykedve próbálja visszaszerezni férje szerelmét. A front hullámzásában elszakadnak egymástól. Az asszony sebesülteket ápol, éhezik, az idegen katonák többször megerőszakolják. A szerzett betegségekből évek múlva meggyógyul, de gyermeke soha nem lehet.
Ám Polcz Alaine, az írónő ebből a sok testi-lelki szenvedésből is erőt merít. A háború után elvégzi az egyetemet, és pszichológusként a daganatos, sokszor gyógyíthatatlan beteg gyermekek és szüleik lelki segítését vállalja. Második házassága boldog. Mészöly Miklós Kossuth-díjas íróval 53 évig élnek együtt. Dolgozik, tudományos munkát végez, társasági életet él, főz, kertészkedik és ír. Bölcsen és humorral az életéről, a barátairól, a főzés öröméről, az utazásairól. És úgy ír a halálról, az élet részéről, hogy abból reményt merítünk, belső hitünk erősödik.
E csodálatos, derűs asszony októberben a szentesi könyvtár vendégeként mindnyájunkat elvarázsolt. Az Asszony a fronton, a '91-ben Év könyve-díjat nyert regénye mellett minden művét szeretettel ajánlom.”


Továbbá:
Varga Erika: Asszony a fronton
Szilárd János: Krúdy Gyula: Budapest vőlegénye
Dudás Józsefné: Mi a viselkedésünk mozgatórugója?
Kunstár Csaba: Koncentrációs világegyetem
Dohány Gabriella: Menedékünk – a gyermekkorunk