A város kivágatta Bekéék fenyőfáját
 A szentesi házaspár bosszankodik, mosolyog

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-03 | Blahó Gabriella

A szentesi Beke család háza elől a városellátó kertészei kivágtak egy fenyőt és felállították a Kossuth téren. A házaspár szerint a magántulajdonuk lett mindenki karácsonyfája. A főkertész hallgat, a jegyző a telekhatárokról beszél, a polgármester szerint pedig ha sérelem érte Bekééket, kárpótolni kell őket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Beke házaspár a Kossuth téren, a mindenki fája előtt. Fotó: Blahó Gabriella
A Hősök erdeje mellett lakó szentesi Beke Csaba azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy az elmúlt napokban megjelentek a háza előtt a város kertészei és irtották a sövényt. Akkor derült ki, hogy egy hatméteres ezüstfenyőt is ki akarnak vágni, mondván, az lesz mindenki karácsonyfája a főtéren. A családfő a történetet úgy folytatta: kérte a munkásokat, ne vágják ki a fát, hiszen az magántulajdon – az ő portáján gyökerezik. Kérése előbb meghallgatásra talált. Két nap múlva azonban, miután felesége, Zsuzsa elvitte a gyerekeket az óvodába, arra érkezett haza, hogy mégis kivágták a fát.

A főkertész utasított

A tereprendezést az erdő kapujánál Balogh Györgyi irányította. A városellátó intézmény munkatársa elmondta, hogy a főkertész utasításai alapján járt el, hiszen ő a felettese. Előbb jelezte a lakó észrevételét a műszaki osztályon a fenyővel kapcsolatban, ahol határozottan úgy foglaltak állást, a fát ki kell vágni, egy korábbi döntés (amelyről nem sikerült megtudni, hogy ki, milyen testület hozta) értelmében ez a fenyő fog állni idén karácsonykor feldíszítve a város közepén. Balogh Györgyi hozzátette, a kijelölt telekhatártól a porta felé mintegy negyven centiméterre állt a fenyő, e szerint pedig valóban magánterületről vittek el egy fát. Elmondta, hogy a Hősök erdejének kapujából, Bekéék háza elől a fenyőt tényleg a Kossuth térre szállították és tegnap reggel fel is díszítették.

Telekvita a háttérben


Szerettük volna megkérdezni az ügyről Baloghné Berezvai Csillát, a város főkertésze azonban nem nyilatkozott. Beke Csaba úgy mesélte, hogy a főkertész asszonyt a fakivágás után elhívta a házukhoz, s megmutatta neki a tönköt – ő pedig csak állt, és nem tudott megszólalni.
A Móricz Zsigmond utca és a Hősök erdeje bejáratának kereszteződésében két porta áll egymással szemben, ahol az önkormányzat is érdekelt. Beke Csaba azt állítja, hogy a fenyő az ő ingatlanukon nőtt, hiszen a földhivatal által érvényes iratok alapján kijelölt telekhatáron belül esik. A város jegyzője szerint azonban egy elbirtoklási folyamatról van szó. A kérdéses földterület csak jogerős bírósági döntés nyomán lesz a Beke családé – fogalmazott Sztantics Csaba. Szirbik Imre polgármester pedig lapunknak azt mondta: a helyzetet a következő napokban tisztázni kell. Ha kiderül, hogy a családot sérelem érte, az önkormányzat elnézést kér és kárpótolni fogja őket, hiszen a fát élővé már nem lehet tenni.

Erdő mellett nem jó lakni

Bekéék két éve laknak az erdő mellett, ahol a fenyőkön kívül tölgyek nőnek. A kivágott fát az előző tulajdonos ültette valószínűleg még az építkezéskor, tizenhét éve. A házaspár megbántva érzi magát, ugyanakkor némiképp mosolyog is a történeten. Mint mondják, szívesen adják a fát mindenkinek, de nem úgy, ha viszik...