Szentesen sokan örülnek a petárdatilalomnak
 Tavaly aláírást gyűjtöttek, mert csendet akartak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-01 | Blahó Gabriella

Tavaly aláírásgyűjtés indult a petárdazaj miatt Szentesen, az önkormányzat akkor arra kérte az árusokat, hogy a fiatalkorúakat ne szolgálják ki, így sikerült megnyugtatni az elégedetlenkedőket. A múlt héten életbe léptetett tilalomnak örülnek a tavalyi tiltakozók, bár sejtik: most sem ússzák meg durrogás nélkül.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ezen a télen tilos a petárda. Archív fotó: Tésik Attila
Az új rendelet alkotóinak reményei szerint idén télen nem lesz akkora hangzavar szilveszterkor, mint legutóbb. A jogszabály szerint tilos petárdát árusítani, birtokolni vagy használni itthon, a szabályt megszegők pénzbírsággal sújthatók. Az úgynevezett játékos pirotechnikai termékek, és kis tűzijátékok használata azonban megengedett.

Sebestyénné Laurik Ágnes, a Szentesi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti alosztályának vezetője elmondta, a szabályozás pontosan megfogalmazza az eladás mellett a tárolás feltételeit, melyeket természetszerűen be kell tartani. Hozzáfűzte: az elmúlt év tapasztalatai alapján kiderült, hogy még nincs itt az ideje a petárdahasználatra vonatkozó tilalmak föloldásának, hiszen tavaly sokan ijesztgetésre használták a durrancsot.

Tavaly Szentesen is sokan felháborodtak a petárdázás miatt. A Klauzál utcaiak tiltakozásul aláírásgyűjtésbe kezdtek, az ívet az önkormányzathoz juttatták el. Szűcs Lajos alpolgármester a kezdeményezés nyomán akkor arra kérte a helyi forgalmazókat, hogy a fiatalkorúakat ne szolgálják ki. Ennek köszönhetően némiképp csökkent a városban az elégedetlenség. Az alpolgármester az idei szezonnal kapcsolatban kicsit szkeptikus, attól tart, a robbantgatás ezen a télen sem marad el, hiszen külföldről nagyon sok petárda kerülhet be az országba.

Napi száz durrant el az év utolsó hónapján a belvárosban. Ilyen hangzavarra feltehetően nem kell számítani, hiszen a helyi kiskereskedők betartják az előírást, és nem adnak el petárdát – fogalmazta meg most reményeit az alpolgármester.