Nem szociális intézmény

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-01 | Balázsi Irén

Nem kapnak részletfizetési kedvezményt a szentesi hátralékosok a Démász Rt.-től – állítja a helyi önkormányzat tisztviselője. A szolgáltató egy hétgyermekes családtól egy összegben kérte a közel kétszázezer forintot, majd kikapcsolta az áramot. Az önkormányzat – az adósságkezelés jegyében – segített, mire visszakapcsolták a villanyt. A Démász Rt. lapunknak azt nyilatkozta: sok esetben ad a cég részletfizetési engedményt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lencséné Szalontai Mária osztályvezető szerint nem maradhatnak áram nélkül a családok. Fotó: Tésik Attila
A szentesi önkormányzatnál igénybe vehetik a rászorulók azt a támogatási formát, amely a felszaporodott közüzemi díjak kifizetését segíti. Ez az adósságkezelési szolgáltatás jól működik, a város a legtöbb céggel együttműködési megállapodást kötött a tartozások rendezéséről. Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályvezetője jó példaként említette a Dégázt, amellyel a város olyan egyezségre jutott, miszerint annak az ügyfélnek, aki rendesen törleszti az adósságot, az utolsó részletet elengedik. Az áramszolgáltatóval viszont nem sikerült dűlőre jutnia az önkormányzatnak. Az osztályvezető elmondása szerint néha többe kerül az áram ki- és bekapcsolása, mint amennyivel az ügyfél tartozik. Lencséné a rászorulóktól úgy értesült, hogy a cég csak akkor adja vissza a szolgáltatást, ha az adósságot a ki- és a bekapcsolás díjával együtt egy összegben téríti meg a fogyasztó. De aki a számlát sem tudja az adott határidőre befizetni, vajon miből képes kiegyenlíteni a megnövekedett költségeket.

Szentes külterületén lakik a hét gyermeket nevelő Berezvai család. Mivel a tanyavilágban élnek, a szolgáltató évente egyszer küld számlát. A közelmúltban megkapták a csekket a közel 200 ezer forintos áramdíjról. A fiatal asszony akkor azt kérte, hogy hadd egyenlítse ki részletekben a számlát, ám nem fogadták el az ajánlatát. Kikapcsolták az áramot náluk, amelyet két hétig nélkülözniük kellett. A visszakötéssel együtt már közel 270 ezer forintra nőtt Berezvaiék fizetési kötelezettsége. A fiatal asszony végső elkeseredésében fordult Szirbik Imre polgármesterhez, aki megígérte, hogy segít az önkormányzat. Az áramszámlát kifizette a város, a ki- és visszakapcsolás költségét pedig a család térítette meg.

A szociálpolitikai osztályvezető úgy kommentálta a történteket: az önkormányzat természetesen segített, de ha együttműködési megállapodást lehetne kötni a Démász Rt.-vel is, akkor el tudnák kerülni, hogy családok napokig, hetekig áram nélkül legyenek. Lencséné Szalontai Mária elmondása szerint olyanra is volt példa, hogy a szolgáltató helyi kirendeltségén megbeszélték, az ügyfélnek segítik kifizetni a tartozását. Az önkormányzat több hónapon keresztül küldte a támogatás összegét, a Démász Rt. mégis kikapcsolta az áramot.

A Démász Rt. szokott adni részletfizetési könnyítést a fogyasztóknak – nyilatkozta lapunknak Kecse-Nagy Sándor kommunikációs osztályvezető. Bár a cég nem a szociális helyzetet mérlegeli, az az önkormányzat dolga, Szegeden mégis évente ötmillió forinttal támogatja az rt. a Védőháló Alapítványt. Kecse-Nagy egyébként úgy van vele: a jó ügyfél a pénztárcájának megfelelő szolgáltatást veszi igénybe. Az évi egy alkalommal történő számlázással kapcsolatos kérdésünkre azt mondta az osztályvezető, hogy a fogyasztóknak félre kellene tenniük minden hónapban az energia árát. A szentesi Berezvaiék problémájára azt közölte: ez a név nem szerepel az ügyfeleik között, így nem is adhattak részletfizetési kedvezményt. Feltételezhető, hogy nem jelentették az adatokban történt változásokat.