Elkerítették a szegvári várfalat
 A falu összefogna a műemlék helyreállításáért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-30 | Blahó Gabriella

Balesetveszélyes, ezért elkerítette a szegvári várfalat a műemlékvédelmi hatóság. A falubeliek most azért akarnak összefogni, hogy önerőből helyreállítsák a település látványosságát, s megépíthessék a Kurca-parti sétányt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Kurca-parti sétány egyelőre nem épülhet meg. Fotó: Blahó Gabriella
Nyáron még turistacsoportok sétáltak a szegvári várfal tövében a Kurca partján. A falu nevezetessége a középkori műemlékmaradvány, amely romantikus hangulatot ad a környéknek. A szegváriak összefogtak, hogy megszépítsék ezt a területet, munkájuk nyomán a Kurca partjáról eltűnt a rendetlen növényzet, és a kivágták a nádat is azzal a céllal, hogy tavasszal sétányt alakítsanak ki ezen a helyen.

Nemrég azonban a műemlékvédelmi hatóság elkerítette a várfalat, mert félő, hogy leomlik és balesetet okoz. A kerítés a tervezett sétányt hosszában kettészeli, így természetesen az nem épülhet meg, amíg a falat nem állítják helyre. Kovács Lajos, a falumúzeum vezetője azt tervezi, hogy a műemlékvédelemhez fordul a szegváriak kérésével. A közelmúltban alakult helyi Kurca-völgy Egyesület aktivistái ugyanis felajánlják saját munkaerejüket a probléma megoldásához. A civil szervezet vállalja, hogy a falubeli kőművesekkel együtt helyreállítja a várfalat – természetesen a hatóság szakértő felügyelete mellett. A munkához szükséges téglát és kötőanyagot is a szegváriak adnák, s ezzel átvennék az anyagi terheket is az állami intézménytől.

A helybeliek várként emlegetik a középkorból megmaradt építményt, amely valójában a vármegyebörtön fala, mögötte volt valaha a Castellum, amelynek helyén ásatásokat is végeztek. A helytörténeti emlékek gondos ápolói a szegváriak, akik büszkék falujukra, a szép természeti környezetre és a település adottságaira. A hídtól egészen a piactérig tartó, egy kilométeres Kurca-parti sétány szerintük elérhető álom. A Szegváron egyre fejlődő turizmus következő hívogató látványossága lehet a sétány, a felújított várfal. A helyiek elképzelése szerint facsemetéket ültetnek majd, és padokat, lámpákat tesznek ki a Kurca partjára – vadregényes, romantikus tájjá varázsolva azt.