Farkas szerint élővé lehet tenni a Kurcát
 Gombos András azt mondja, az elképzelés nem reális

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-26 | Blahó Gabriella

A Kurca vízgyűjtőjének rehabilitációjához és a bökényi duzzasztó újjáépítéséhez kér támogatást parlamenti előterjesztésében Farkas Sándor. Szentes országgyűlési képviselője úgy gondolja, hogy folyamatos vízutánpótlással élővé lehet tenni a Kurcát. Gombos András környezetvédelmi államtitkár szerint az elképzelés nem reális.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A közelmúltbeli Tisza-konferencián merült fel újra a bökényi duzzasztó rehabilitációjának gondolata. Farkas Sándor szentesi honatya Vincze László csongrádi országgyűlési képviselővel közösen készített egy parlamenti előterjesztést, amely a térség vízrendszerének fejlesztését célozza. A bokrosi vízi erőmű megépítésével és a Kurca élővé tételével egészen újfajta tájgazdálkodás alakulhatna ki a térségben – véli Farkas Sándor, aki a csatorna sorsának rendezéséhez kér segítséget.

A Kurca északi végén a Köröshöz csatlakozik, a folyóból átemeléssel nyerik a környékbeli mezőgazdasági társaságok az öntözővizet. A képviselő úgy véli, a bökényi duzzasztó felújításával folyamatos vízutánpótlást kaphatna a három települést érintő csatorna. Farkas szerint a technikai felszerelést kellene csak megújítani. Az előterjesztést a parlament mezőgazdasági bizottsága támogatja, Farkas egyelőre a tervezéshez kért forrást.
– Természetes, hogy egy ilyen nagyságrendű beruházás kizárólag állami és uniós forrásból valósulhat meg, nem lehet a környékbeli kisvárosok terhe – jelentette ki a képviselő. Az előtanulmányok elkészítésére 36 millió forint rendelkezésre áll.

Gombos András, a környezetvédelmi tárca államtitkára azt mondja, ez az elképzelés nem reális. Korábban országgyűlési képviselőként az akkori minisztériumi munkatársakkal tanulmánytervet készíttetett a bökényi duzzasztó újjáépítéséről. Az államtitkár állítja, a mostani állapot ezt nem teszi lehetővé. Egy másik duzzasztó építése másfél méterrel emelné meg a vízszintet, de ez sem megfelelő a folyamatos utánpótláshoz. Gombos elmondta, hogy az 1996-ban készített tanulmány szerint a beruházás az akkori árakon mintegy 4,5 milliárd forintba került volna. Most két módon, a Körösből és a Káka-foki csatornából kapja a Kurca a vizet, ez a megoldás nem a legideálisabb. A minisztériumban tavaszra készítik el azokat a terveket, amelyek megvalósítása kedvezőbb helyzetet teremthet a Kurca vízgyűjtőjében.