Az OTP bevezeti, amit Szentes gondolt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-25 | Blahó Gabriella

Ingatlanjukért cserébe életjáradékot kínál idős embereknek az OTP januártól: az ötletet a szentesi önkormányzat is kidolgozta nemrég. A szentesi polgármester szerint nem valószínű, hogy a piacvezető pénzintézet tőlük kölcsönözte volna az ötletet, nyilvánvaló, hogy az adott társadalmi helyzetből és az igényekből kiindulva ugyanaz az ötlet fogalmazódott meg mindkét helyen. A helyhatóság nem valósítja meg a saját elképzelését.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A pénzügyi konstrukció januártól él. Fotó: Tésik Attila
Szirbik Imre polgármester elképzelése volt az idősek életminőségét javító pénzügyi konstrukció. Látva azt, hogy az idős szentesiek közül sokan magukra maradva élnek egy-egy nagy családi házban, ahonnan a gyermekeik elköltöztek, és máshol teremtettek egzisztenciát maguknak, jövedelmi viszonyaik javítására és természetesen az önkormányzat számára is kedvező megoldás érdekében született meg az elképzelés – mondja a polgármester. Lényege: az önkormányzat az ingatlan piaci árának bizonyos hányadáért megvásárolta volna az épületet, illetve a fennmaradó részt életjáradék formájában, a szerződés szerint meghatározott összegben törlesztette volna az idős embernek.

Az önkormányzat munkatársai tudakozódtak a program várható fogadtatásáról, ám nem csak kedvező visszajelzés érkezett. Az ötleten dolgozók abban bíztak, hogy az önkormányzat működése, eddigi munkája elég erős garancia lehet, s talán az érintettek bíznak annyira a helyhatóságban, hogy elfogadják partnernek. Hiszen az elképzelés egyrészt a város gyarapodását szolgálja, másrészt szociális szempontokat is szem előtt tart. A hivatal végül letett a megvalósításról, azért is, mert az OTP hasonló ajánlattal fordul az ügyfelei felé.
– Nem feltételezem, hogy tőlünk vették az ötletet – mondja Szirbik. – Hiszen az egyik hazai vezető pénzintézet munkatársai kreatívan és tájékozottan, a létező gazdasági folyamatok iránti érzékenységgel dolgozzák ki elképzeléseiket, nyilvánvalóan így születhetett meg a hasonló ötlet.

A takarékpénztár szentesi fiókjának vezetője, Fiam Tibor megerősítette: az OTP januártól tervezi bevezetni az ingatlanért cserébe életjáradékot nyújtó konstrukciót – mint azt néhány napja be is jelentette a bank vezérigazgatója. Pontos számokról és a szerződéskötés feltételeiről még nem adhat információt, de nyilvánvaló, hogy a pénzintézet nyereségre számít ezen a területen is.