Tízmilliót költenek a Hősök erdeje megújítására Szentesen
 Hetven tölgyet vágnak ki

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-25 | Balázsi Irén

Csak a teljesen kiszáradt tölgyeket szedik ki a szentesi Hősök erdejéből még az idén. A város egyik legnagyobb közparkjából hetven fát vágnak ki, ám jövőre annyit telepítenek, hogy az első világháborúban elesett 1015 katona emlékét ugyanúgy őrizze egy-egy tölgy, mint az erdő létesítésekor, 1933-ban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kiszáradt tölgyeket alpinisták vágják ki. Fotó: Tésik Attila
Rémhírek terjedtek az utóbbi napokban Szentesen. Néhány jól értesült helybeli tudni vélte, hogy a Hősök erdejében tarvágást terveznek, amely a kegyeleti hely megszűnéséhez vezet. A város egyik legnagyobb közparkját még 1933-ban alakították ki hét és fél hektáron, ahol 1015 tölgyfát ültettek el az első világháborúban elesett szentesi katonák emlékének adózva.

A Kiss Zsigmond utca felőli oldalra még 186 hárs és 22 platán is került annak idején, ezeknek a fáknak védősáv szerepük volt. Az önkormányzat a Hősök erdeje telepítésének 75. évfordulójára, 2008-ra szeretné helyi védelem alá venni az erdőt, amely felett védnökséget vállal a közeli Koszta József Általános Iskola.

Hangulatos a havas erdő. Fotó: Tésik Attila
Sok fa kipusztult azonban az elmúlt évtizedekben. Az önkormányzat azt tervezi, hogy 2008-ig eredeti állapotában állítja helyre a közparkot. Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész lapunk érdeklődésére azt is elmondta, hogy jelenleg 637 tölgy van az erdőben, de még hetvenet ki kell vágni, mert teljesen kiszáradt. A kipusztult tölgyeket ebben az évben alpinisták szedik majd ki, mivel gépekkel nem tudnának ott dolgozni. A favágásra 600 ezer forintot költ most a város, a tuskókat viszont csak jövőre távolítják el.

A Hősök erdejében 648 fa gallyazását és úgynevezett ifjító csonkolását is tervezik. Baloghné Berezvai Csilla szakértővel vizsgált meg minden egyes fát a Hősök erdejében, ahol mindazokat a növényeket meghagyják, amelyekben a legkisebb életjelek is mutatkoznak. Úgy vannak vele: hátha a természet még meggyógyítja azokat. Ami pedig a kipusztult fák pótlását illeti, jövőre 448 tölgyet ültetnek el, s akkor mind az 1015 hősi halottnak ismét őrzi az emlékét egy-egy fa. A védősávban lévő hársból mostanra csak 72 maradt, ezek mellé 114-et telepítenek ugyancsak a következő évben, amikor 13 platánt is elültetnek a meglévő 9 közelébe. A Hősök erdejének teljes felújítása a tervek szerint tízmillió forintba kerül. Később lehetőség nyílhat arra, hogy kiépítsék a közvilágítást is az erdőben, ahol padokat is elhelyeznének, és futópályát is kialakítanának.