Szellemi műhely a bibliotékában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-23 | Balázsi Irén

A szentesi képviselő-testület elismerte a városi könyvtárban folyó magas színvonalú munkát, és újabb öt évre kinevezte az intézmény élére az eddigi vezetőt, G. Szabó Lenkét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egy könyvtár életét a hagyományos értékek megőrzésére való törekvés mellett a változásokhoz való állandó igazodás jellemzi – vallja G. Szabó Lenke, a városi könyvtár kht. ügyvezetője. De befolyásolják a működést a gyors gazdasági és politikai változások, s ezekkel együtt a piaci szemlélet elterjedése is. Ennek megfelelően módosultak a szokások is a közművelődési intézményben: megszűnt a könyvkölcsönzés egyeduralma, a dokumentumok kézbevétele helyett az információk minél előbbi megszerzése a cél. A szentesi bibliotékában is egyre népszerűbbek az elektronikus adathordozók, az interneten elérhető anyagok. A több mint 90 ezer kötetes könyvtárban jól mutatja az olvasói szokások változását, hogy 2000-ben 63 CD és DVD volt a gyűjteményükben, az idén már mintegy 600.

Az állomány gyarapítása során mindig mérlegelnek, hogy mely kiadványok beszerzése nélkülözhetetlen. A könyvpiac megnövekedett kínálatának tudniillik csak a töredékét tudják megvásárolni. Nem hiányoznak ugyanakkor a polcokról a helyismereti és -történeti dokumentumok. Mivel az olvasóik jelentős része középiskolás, ezért kiemelten gyűjtik a tananyagukhoz kapcsolódó irodalom- és történettudományi műveket.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalták a könyvtár kht. ötéves munkájáról szóló beszámolót. Demeter Attila, Oltyán Lajos és Móra József szocialista párti képviselők nagyra értékelték az intézményben folyó magas színvonalú tevékenységet. Dicsérték a fideszes Karikó-Tóth Tiborral együtt az ott kialakult szellemi műhelyt, amely vonzó az idősebbeknek és fiataloknak egyaránt. Sikeres pályázataikkal az utóbbi években több mint 13 millió forintot nyertek fejlesztésekre, korszerűsítésekre. Az is elhangzott: korábban jó döntést hozott az önkormányzat, amikor a volt megyeházán a jövőben működő konferencia-központot a városi könyvtárhoz integrálta. A testület határozatban is elismerte a bibliotéka munkatársainak teljesítményét. Egyhangúlag szavazták meg azt is, hogy újabb öt évre megbízták a könyvtár kht. ügyvezetői feladatainak ellátásával G. Szabó Lenkét.