Húsz év Gyulai Tamásnak
 Ítéletet hirdettek a nagymágocsi gyilkosság ügyében

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-23 | Blahó Gabriella

Húsz év fegyházbüntetést szabott ki tegnap a Szegedi Ítélőtábla Gyulai Tamásra, aki május 21-én megölte a nagymágocsi gyermekotthon vezetőjét – korábbi nevelőjét. A másik vádlott, Kollár Tamás hat év börtönbüntetést kapott. Mindkét ítélet jogerős. Gyulai volt élettársa lapunknak elmondta: közös gyermeküknek nem akarja elárulni, ki az apja.
Fotóriport

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Schmidt Andrea
Előre kitervelt, nyereségvágyból elkövetett emberölésért és lopásért kapott húsz év fegyházbüntetést Gyulai Tamás elsőrendű vádlott, akit tíz évre a közügyek gyakorlásától is eltiltottak. Társa, Kollár Tamás ügyében a táblabíróság megváltoztatta a megyei bíróság ítéletét: tíz helyett hat év börtönbüntetést kapott. Az ítélet indokolása szerint azért, mert Gyulai erősen befolyásolta, és Lucz Ferenc meggyilkolásában csak bűnsegédként vett részt, az első fokon rá kiszabott tíz év nem tükrözte megfelelően a két elkövető bűnössége közötti különbséget.

A gyilkosságról annak idején lapunk is beszámolt. Az eset Nagymágocson, Lucz Ferenc otthonában történt 2004. május 21-én hajnalban; az áldozat a helyi nevelőotthon vezetője volt. Az előző napon Gyulai és Kollár Tamás eldöntötte, hogy Budapestről Nagymágocsra utaznak. Előbb vonattal, majd Kiskunfélegyházától Csongrádon át lopott kerékpárral tették meg az utat. Közben elhatározták, megbeszélték, hogy a nevelő lakásáról minden értékesíthető tárgyat elhoznak, és tettüket végrehajtják akkor is, ha meg kell ölniük Lucz Ferencet. A faluba május 20-án este nyolc óra körül érkeztek meg, bemásztak Luczék kertjébe, s mivel a ház hátsó bejárati ajtaját zárva találták, úgy döntöttek, megvárják, amíg felkel a házigazda.

Éjjel felfeszítették az udvari konyha ajtaját, megvacsoráztak, és egy-egy kést vettek magukhoz. Reggel öt óra körül a sértett felébredt, észrevette, hogy a melléképület konyháját feltörték, kiment megnézni, mit történt. Gyulai ekkor szívtájékon szúrta. Lucz Ferencben volt annyi erő, hogy a ház belseje felé meneküljön, s maga mögött behúzza az ajtót, megakadályozva, hogy támadói utolérjék. Kiáltozni kezdett, asszonyától, Udvardi Katalintól kért segítséget. A tettesek ekkor a lopott biciklikre ültek, és Orosháza felé vették az irányt. A megtámadott férfi rövid időn belül belehalt sérüléseibe, életét az időben érkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

Az ítélethírdetés után elvezetik Gyulai Tamást. Fotó: Schmidt Andrea
A gyilkos és társa a közeli városban feltört egy üdülőt, később Szegedre utaztak, majd elváltak egymástól. Gyulai közben lopott egy autót, amellyel Budapestre ment. Mivel ekkor már megjelent a fényképe az újságokban, a rendőrség lakossági bejelentés nyomán elfogta a Nyugati pályaudvar közelében.

Gyulai Tamás négy éven keresztül élt Lucz Ferenc neveltjeként a nagymágocsi lakóotthonban. A gyámját jól ismerte. Miután tizennyolcadik évét betöltötte, elköltözött a faluból, és bejárta az országot. A fővárosban ismerte meg a budaörsi Kollár Tamást.

Gyulai élettársi kapcsolatban élt egy szentesi lánnyal, akitől közös gyermekük született. A lány lapunknak azt mondta, az ítélettel kapcsolatban nincs véleménye. Tamással a bűncselekmény elkövetése előtt fél évvel szakított, a kisfiú akkor kilenc hónapos volt. Addig hitt benne, hogy normális családi életet élhetnek, ám amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Tamás számára nem fontos ő és a gyermek, lemondott róla.
Az anya kizártnak tartja, hogy húsz év múlva visszafogadná, lezárta a múltat. A jövőre és a gyerekre gondol. A fiának nem is fog beszélni arról, ki az apja.