Emlékeztek az ősi riválisok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-22 |

Huszonöt évvel ezelőtt a férfi vízilabda MNK-döntőjében a Szentesi Vízmű hatalmas csatában legyőzte a Szeol AK-ot. A finálé jubileumát most ünnepelték.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Már 1980-ban sikeredző volt dr. Tóth Gyula (labdával). Fotó: Vidovics Ferenc
Micsoda mérkőzés volt! Jókora meglepetésre 1980. november 23-án a Komjádi uszoda 1000 nézője előtt (a meccset a francia Angella és a román Timoc vezette) két vidéki gárda, a Szentesi Vízmű és a Szeol AK jutott a férfi vízilabda MNK fináléjába, melyet a Kurca-partiak 6–5-re megnyertek. A szentesiek így álltak fel: Horváth – Mezei, Komlósi, Pengő, Kucsera, Kádár, Dömsödi, csereként szóhoz jutott Szénászki és Fülöp, az edző dr. Tóth Gyula volt. Korábban még játszott a gárdában Faludi, Vass, Juhász, Kurucz és Soós. Szeol AK: Ugrai – Molnár L., Lengyel G., Zámbó, Bozsó, dr. Gál, Pottyondy; cserék: dr. Szittya, Sike; edző: Debreczeni Pál. Az együttes tagja volt még: Török B., Dudás, Csernus, Kuczora, Kiss L., Kárász S. A gólokat Kucsera (3), Mezei, Komlósi, Szénászki, ill. Pottyondy (3), Bozsó és Sike szerezte.

A nagy ütközet 25 éves jubileumát ünnepelték a napokban Szentesen. Kádár József és dr. Izsák Péter szervezőmunkájának köszönhetően újra találkoztak az egykori ősi riválisok, akik akkoriban nem nagyon ettek egymás tenyeréből... Hatalmas rivalizálás folyt a felek között, az MNK-döntőben a szentesieknek jött ki jobban a lépés. Mostanra már megbocsátották a vereséget a szegediek, így örömmel fogadták el a meghívást. A jubileum azzal kezdődött, hogy Szentes város önkormányzata nevében Szirbik Imre polgármester névre szóló emlékplakettel kedveskedett valamennyi résztvevőnek, majd az egykori kiválóságok elmentek a ligeti uszodába szaunázni. Innen a jubileumi megemlékezés egyik támogatójához, a Hunor Coop Rt. (a másik kettő a szentesi önkormányzat és a Szeged Beton Kft. volt) székházába vezetett az útjuk, ahol a vacsora elfogyasztása után késő éjszakáig folyt a nosztalgiázás, egymás froclizása, ugratása. Csak úgy röpködtek az „Emlékszel még arra..." kezdetű mondatok. Abban maradtak, hogy öt év múlva megint találkoznak.

Kikapott a Honvéd férfi vízilabdacsapata az Euroliga főtáblájának A csoportjában: Kovács István együttese a körmérkőzéses sorozat vasárnap esti első meccsén a Mladost Zagrebbel szemben három góllal maradt alul a horvát fővárosban.

Euroliga, főtábla, A csoport, 1. forduló: Mladost Zagreb (horvát)–Domino-BHSE 13–10 (2–2, 3–3, 5–3, 3–2). A magyar góldobók: Paján, Benedek 3–3, Biros, Kiss, Kovács, Fodor 1–1.