Nagyüzem a szanatóriumban
 A kórházi dolgozókat is kezelik Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-22 | Balázsi Irén

A szentesi gyógyfürdőben kialakított nappali szanatórium jól kiegészíti a kórházi ellátást. Az egészségbiztosító ugyan még nem finanszírozza a betegek kezelését, de máris nagyüzem van az új létesítményben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A páciensek reggeltől délutánig megkapják a szakorvos által előírt kezeléseket. Fotó: Tésik Attila
A szentesi termálfürdő tetőterében nappali szanatóriumot alakíttatott ki pályázati pénzek felhasználásával az önkormányzat. A korszerű gyógycentrumot a Dr. Bugyi István Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályához integrálták, s bizonyos szempontból kiegészíti a fekvőbeteg-ellátást. Dr. Lengyel Sándor osztályvezető főorvos elmondása szerint ugyanis vannak olyan páciensek, akik nem akarnak elszakadni a környezetüktől még arra az időre sem, míg a kórházban gyógyulnak.

Számukra jelenthet megoldást a nappali szanatórium, ahol reggeltől délutánig megkapják a szakorvos által előírt kezeléseket, s közben pihenhetnek a korszerűen berendezett szobákban. Az új részlegben tornaterem is van, ahol szakemberek foglalkoznak a páciensekkel.

A társadalombiztosító még mindig nem finanszírozza a betegek kezelését, ennek ellenére már nagyüzem van a nappali kórházban. Külföldről is folyamatosan jönnek a gyógyulni vágyók, akik talán hazaviszik az intézmény jó hírét. A szentesi önkormányzat az egészségbiztosító befogadó nyilatkozatának megérkezéséig úgy segíti a szanatórium működését, hogy kondicionáló kúrákra fizeti be a közalkalmazottakat.

Egy ilyen terápiáért háromezer forintot kell megtérítenie annak, aki igénybe akarja venni ezeket a kezeléseket. A pedagógusok közül sokan éltek az önkormányzat által felkínált lehetőséggel, amit a tűzoltóknak is felajánlott a helyhatóság. De igénybe vehetik ezt a szolgáltatást a kórház dolgozói is.

A nappali szanatóriumban egyébként tizenöt ágy van, ebből tizenkettőt szakorvosi beutalóval díjtalanul vehetnek majd igénybe a rászorulók, ha a tb már finanszírozza az ellátást. A fennmaradó helyeket pedig megtartják a térítésre kötelezett betegeknek. Egyébként pedig már most van arra példa, hogy ajándékként befizetik hozzátartozójuk kezelésének költségeit a családok.