Nincs megegyezés a megyeháza ügyében
 Hálót rakna Halmai a szentesi Petőfi Szállóra

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-21 | Balázsi Irén

Nem módosították a szentesi volt megyeháza felújítási szerződését, amely szerint október közepe az átadási határidő. A vitatott kérdésekben jogászok foglalnak majd állást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi volt megyeháza felújításának befejezése még várat magára. Mint arról többször írtunk lapunkban, a kiviteli szerződés értelmében október 15-ére be kellett volna fejeződnie az építkezésnek. Ám menet közben számos probléma adódott a mintegy 800 millió forintos beruházás munkálatai során. Voltak olyan változtatások az eredeti tervhez képest, amelyeket az önkormányzat kért. Legutóbb az illetékesek száz tételből álló olyan listáról beszéltek, amely okozhatta a csúszást.

Szirbik Imre polgármester a képviselő-testület hét végén tartott ülésén arról számolt be: még mindig maradt megközelítőleg tíz téma, amelyben várják a műemlékvédelmi hivatal és más szakemberek állásfoglalását. Elmondta azt is, hogy valójában nincs megegyezés a Délépítő Rt. és az önkormányzat között az átadási határidőről. Nem módosították a szerződést sem, ilyen értelemben pedig október közepétől ketyeg az óra a kötbért illetően. A polgármester szerint komoly jogi problémát jelent majd a vitatott ügyek kibogozása.

Az egykori megyeháza szóba került a közterületek használatának városképi, köztisztasági és építésügyi előírásairól szóló előterjesztés kapcsán is. A fideszes Rébeli Sz. Tamás azt mondta, hogy a megyeházi építkezés során nejlonfüggönnyel vették körbe az épületet, s ez a háló a kivitelező cég nevének reklámozására alkalmas. A reklámért pedig szerinte az építők fizethetnének a városnak, s ez javítaná a költségvetés kondícióját. Az MSZP-s Baranyi Imre azonban azt közölte, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében az építkezéseknél fel kell tüntetni a kivitelező nevét.

Az ugyancsak szocialista párti Móra József azt taglalta, hogy a nyugat-európai országokban az ilyen hálókra rá szokták nyomtatni a tatarozásra váró épület körvonalait. Erre aztán azt javasolta a jobboldali frakcióvezető, Halmai László: akkor ezt a fóliát vigyék át a teljesen lepusztult Petőfi Szállóra, hogy eltakarják. A polgármester azonban beszámolt arról, hogy megvizsgálták ennek a lehetőségét. Ez 16-18 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak, s inkább másra költsék ezt az összeget.