Hatmillió forint jár az óvodáért Szentesnek
 Az önkormányzat két éven belül kapja meg az összeget

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-19 | Blahó Gabriella

A szentesi Villogó utcai óvodáért csaknem hatmillió forintot kap az önkormányzat két éven belül a központi költségvetésből. Ez annak a megállapodásnak az eredménye, amelyet az egyházi kárpótlásról kötött az állam, az önkormányzat és a katolikus püspökség. Az intézményt egy ideje már a katolikusok működtetik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az óvodába ma negyven kisgyermek jár. Fotó: Tésik Attila
A minap született háromoldalú megállapodás értelmében a szentesi önkormányzat 5,7 millió forintot kap a Villogó utcai óvodáért. Az egyházi kárpótlásban érintett intézmények közül ez az óvoda az utolsó a sorban – tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester. A kulturális örökség minisztériumában folytatott tárgyalások eredményeként az egyház, az önkormányzat és az állam képviselői szakértői vélemény alapján megegyeztek abban, hogy az államosítás és az egyházi birtokbaadás között 2005-ös árakon ekkora összeget fordított a város a kisdedóvó intézetre. Ezt a pénzt az állam megtéríti az önkormányzatnak. A pénz 2006–2007 között kerül a város számlájára, az összeg a kamatozás miatt emelkedhet, várhatóan hatmillió forint lesz.

Mindeközben az intézményben folyó élet mit sem változik. Az óvodát most éppen negyven gyermek látogatja. A szülőknek egy kis hányada kifejezetten azért íratja gyermekét a Szent Erzsébet-óvodába, mert itt hitbéli nevelésben is részesül – mondta el lapunknak Hegyi Katalin óvónő.