Derekegyház összefogott Petráért
 Halálos kór támadta meg a hétéves kislányt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-18 | Blahó Gabriella

A hétéves Erdei Petra testéből rosszindulatú daganatot távolítottak el a szegedi klinikán, miután kiderült, hogy az egyik veséjén kipattant a rák és elterjedt a szervezetében. A súlyos betegségből felépülve szeretne visszakerülni osztálytársai közé. Derekegyház gyűjtést szervezett a kislány gyógyításának támogatására.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az orvosok szerint Petra leghamarabb egy év múlva lesz tünetmentes. Fotó: Tésik Attila
A baj tavaly, a tanítási év végén derült ki, amikor Erdei Petra vizeletében vért találtak. Napokon belül a kórházba került a gyermek, a rosszindulatú daganat miatt pedig az egyik veséjét eltávolították.
– Olyan hihetetlenül gyorsan történt minden – emlékszik vissza Erdei Imréné Erika. Az anya most minden percét együtt tölti a lányával, a Derekegyház külterületén lévő házukban ottjártunkkor éppen otthon találtuk őket. Ami azért nagy dolog, mert idejük jelentős részét a klinikán töltik.

A kezelés célja az, hogy Petra immunrendszere kicserélődjön – magyarázza az anya –, a kicsi védekező-rendszere egyelőre gyenge, ezért kell a maszkot viselnie. Idén ősszel csak magántanulóként írathatta be az iskola második osztályába lányát. Ekkor terjedt el a hír a faluban: Petruska beteg.

– Megdöbbentett, milyen sokan akarnak segíteni nekünk – mondja Erika. Nagyné Mihály Ildikó és Farkas Andrásné óvónő, valamint Wojtzakné Mátra Tünde, az iskola igazgatója kezdeményezte az összefogást. A gyűjtéshez azóta csatlakoztak mások is, köztük az önkormányzat. Szabó István polgármester elmondta, a testület havi támogatást szavazott meg a kislány felépüléséhez a családnak, így fejezik ki együttérzésüket, támogatásukat a képviselők. Erdei Petra kezelését a társadalombiztosítás finanszírozza, egyetlen szempont jelent további terhet: a lányka étvágya a betegségből adódóan nagyon rossz, ezért ha megkíván valamit, legyen az bármilyen drága étek, meg kell venni, el kell készíteni, hogy egyen a gyermek.

Petruska szomorú és nehezen nyílik meg. Elmondta nekünk, hogy kedvenc játéka egy laptop, a jelenleginél azonban egyszer komolyabbat szeretne. Megtudtuk, hogy az osztálytársaitól leveleket kapott, mindenki gyógyulást kívánt, azt írták, menjen vissza mihamarabb az iskolába. Édesanyja tanítja a kórházban, így elég jól haladnak a tananyaggal, Petra kitűnően olvas és kiválóan számol. Kedvenc verse a Csókai csóka, kedvenc meséje pedig a Róka és a kacsák című. Testvérei nagyon hiányoznak neki, amikor a nagylányok az iskolából hazamennek, ölelgetik, szeretgetik a legkisebbet.

Mivel Erika és Petra a legtöbbet a szegedi klinikán tartózkodik, az apa és a két nagyobbik lány szinte magára maradt. Erdei Imre reggel hattól este hatig dolgozik, Adrienn és Martina négy óra körül ér haza. Megcsinálják a leckét és vacsorát készítenek. A harmadikos és negyedikes nagylányok igazán talpraesettek és segítőkészek, igyekeznek erős szívvel átvészelni ezt az időszakot – bár korábban mondták az anyjuknak, nyilván csak Petruskát szereti, ha mindig vele foglalkozik.

– Azt hiszem, a családom most már megértette, mivel kell szembenéznünk, bár voltak nagyon nehezen viselhető helyzetek. Szörnyű volt, amikor Petrának két nap alatt kihullott a haja – meséli az anya. Erika – aki beteg kislányához mindig derűs arccal fordul – úgy látja, hogy az egész életük megváltozott, reméli, véget érnek a megpróbáltatások, és mihamarabb meggyógyul a kislány.

Az orvosok szerint a lányka leghamarabb egy év múlva lesz tünetmentes, akkor visszamehet kortársai közé az iskolába. A faluban úgy hallottuk, ha valaki a felnőttek közül meglátogatja a családot, utána Petra egy kicsit mindig vidámabb. Az óvónők legutóbb gyöngyöt vittek neki, a kislány színes, fényes láncot fűzött magának.