Újratelepítik a szentesi kiserdőt juharral, hárssal
 Öt éve elpusztította a fákat a belvíz

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-18 | Balázsi Irén

Régi vágyuk teljesült a szentesieknek azzal, hogy az évekkel ezelőtt kipusztult fák helyére újakat telepített az önkormányzat a Nagyhegyszéli úti parkerdőben. A városi főkertész elmondása szerint olyan növényeket választottak, amelyek a belvizes időszakot is jól viselik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Nagyhegyszéli parkerdőben több száz fát ültettek el. Fotó: Tésik Attila
Még 2000-ben rengeteg fa kipusztult Szentesen a Nagyhegyszéli úti kiserdőben, s ezt a szakemberek azzal magyarázták, hogy a belvíz tette tönkre a növényeket. A városrész lakói akkoriban minden lehetséges fórumon elsiratták a vasút mentén lévő parkerdőt, egyúttal kérték az újratelepítését. A körzet helyhatósági képviselője, Geréné Dunaháti-Vas Márta aztán lobbizott a nagyhegyi családok érdekében, és az akció sikerrel zárult.

Az önkormányzat ugyanis 2004-ben pályázatot nyújtott be a Zöld forrás nevű alapra, amelyből anyagiakat nyert az idén januárban a Nagyhegyszéli úti erdő fásítására. A városi főkertész, Baloghné Berezvai Csilla lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a pályázattal kapcsolatos megállapodási szerződés aláírása technikai okok miatt váratott magára, és ezért csak most ősszel kezdhettek hozzá a parkerdő kipusztult részének pótlásához. A pályázat elnyerésének feltétele az volt, hogy a terület rendezését közmunkásoknak kell végezniük. A telepítés előtt azonban a városellátó intézmény dolgozói lekaszálták a területet, a közmunkások pedig több kocsiderékra való nádat, füvet meg sarjat gyűjtöttek ott össze. A főkertész azt is elmondta: próbálkoztak a talaj felszántásával is, ám jó néhány ekevas beletört a kemény földbe.

Egyébiránt olyan növényeket választottak oda, amelyek képesek ellenállni, ha újra belvíz borítaná azt a részt. A kipusztult növények helyére eddig 330 őshonos fát – vadkörtét, juhart, kislevelű hársfát, magyar kőrist – ültettek.