Huszonkét új bérlakás
 Göncz Kinga Szentesen meglátogatta a berekháti romákat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-16 | Balázsi Irén

A szentesi városközpontban 22 szociális lakás kulcsát adták át tegnap a rászoruló családoknak. A beruházás 212 millió forintba került, s az avatási ünnepségen Göncz Kinga miniszter osztozott a bérlők örömében. A szociális és esélyegyenlőségi tárca vezetője a berekháti romatelepen is sétált.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Göncz Kinga Magyar Györgynével és lányával, a ház új lakóival beszélget. Fotó: MTI/Németh György
A szentesi Petőfi utcában elkészült a 22 önkormányzati lakás, amelynek kulcsát tegnap kapták meg a családok. A kétszintes létesítményben még lift is van, mert eredetileg idős embereknek tervezték a házat. Ám az élet közbeszólt – mondta lapunk érdeklődésére Szirbik Imre polgármester, mert sok többgyermekes szülő várakozott önálló otthonra. A beruházás 212 millió forintba került.

A Petőfi utcai esztétikus épület udvarában is ott szaladgáltak a kicsik a szüleik körül. Azt mondta róluk Gyenes Ágota, a lakásügyi bizottság elnöke, hogy nagyon jól jön nekik ez a higiénikus kivitelezésű otthon. A legkisebb alapterületű lakás 29 négyzetméter, a legnagyobb pedig 80. A rászorulók közül többen is vizes falú, korszerűtlen házakban éltek, s most nyolcvanan költözhetnek be a városközpontban lévő épületbe. A lakók fele gyermek.

– A legsúlyosabb probléma hazánkban, hogy nincsenek bérlakások – mondta az átadáson Göncz Kinga, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium vezetője. Az emberek pedig nem mernek hitelből építkezni, mert attól tartanak, hogy nem képesek törleszteni a tartozásukat – tette hozzá, s úgy fogalmazott: elviszi a szentesi példa hírét magával, hogy igenis van megoldás a lakásgondok enyhítésére.

Göncz Kinga Faur Zoltán társaságában a berekháti városrészben. Fotó: MTI/Németh György
Máté Ágnes és párja két fiával és kislányával várta a kulcsot. Azt mondta az édesanya: alig akarták elhinni, hogy ők is a bérlők között lesznek. A cserebökényi tanyavilágban laktak korábban, ott még kályhával fűtöttek, itt meg egyedi gázkazán van. Kislánya, a kilencéves Oroyovwe Gréta nagyon boldog, mert a házukkal szemben van az általános iskola. Eddig korán kellett kelnie, hogy az autóbusszal beérjen a tanítás kezdetére.

Albérletben élt eddig Magyar Györgyné, aki leányával öt éve vár arra, hogy beköltözzenek. A tolószékes asszonynak sikerült feljutnia a pár lépcsőn, amely a földszinti 38 négyzetméteres lakásukba vezet. A Czibulya család négy gyerekkel most kapja első otthonát. Tíz éve házasodott össze Balla Mária és Czibulya Zoltán, aki az emeleten a legnagyobb alapterületű lakást kapta. A gyerkőcök szobájába lépcsők vezetnek, s azt mondta a kuckójukra a miniszter asszony: „Jó a bagolyvár odafönt." Czibulyáék mindenesetre karácsonyi ajándéknak fogják fel a lakáskiutalást, hiszen eddig egy 36 négyzetméteres albérletben laktak, a víz és az illemhely meg kint volt.