Koncerttel ünnepelték a szentesi zeneoktatást
 Elismerő oklevelet küldött Magyar Bálint

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-14 | Balázsi Irén

Fergeteges koncerttel emlékeztek a szentesiek az állami zeneoktatás fél évszázadára szombaton. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi ünnepségén Mihály Béla igazgató az oktatási miniszter elismerő oklevelét vette át.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kórus és a fúvószenekar maradandó élményt nyújtott Balázs Árpád oratóriumának ősbemutatóján. Fotó: Vidovics Ferenc
A muzsika bölcsőjének számít Szentes olyan értelemben, hogy az elmúlt ötven évben a zenét magas színvonalon művelő vagy azt értő fiatalok ezreit bocsátotta útjára. Mindig is nagyszerű pedagógusok foglalkoztak – mai nevén – a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában a növendékekkel. Rájuk is emlékeztek a szombaton este tartott jubileumi hangversenyen, amelyre nem kellett vendégművészeket hívni, valamennyi szereplő az intézmény egykori tanulója volt. Oda járt gyerekkorában az iskola igazgatója, a városi fúvószenekar karnagya, Mihály Béla is, aki az ünnepi alkalomból szólt arról: sokat változtak az öt évtized alatt a társadalmi elvárások és az emberek gondolkodásmódja is.
Ám ők úgy adtak teret a modern irányzatoknak, hogy mindvégig ragaszkodtak a klasszikus értékekhez. Ezt is értékelhette Magyar Bálint oktatási miniszter, akinek az elismerő oklevelét Szirbik Imrétől vette át Mihály Béla. A polgármester ünnepi köszöntőjében azt is mondta: sokan kötődnek a zeneiskolához, egyesek mesterei lettek hangszerüknek, mások zenekedvelők. Ő is az utóbbiakhoz tartozik.

A szegedi egyetem docense, Lucz Ilona zongoraművész a külföldi és hazai koncertek szereplője, kurzusok vezetője olyan nagy hatással volt szülővárosának közönségére, hogy hosszan ünnepelték őt. Az ugyancsak Szentesről elszármazott fiatal tubaművész, Takács Tibor is virágcsokrot adott közös produkciójuk után Ilonának. Majd jött az ősbemutató, Balázs Árpádnak az alkalomra komponált oratóriuma a fúvósok és a Nagy János dirigálta Bárdos Lajos Vegyes Kar előadásában.

Az Erkel-díjas érdemes művész, az Európai Művészeti Akadémia tagja, Szentes díszpolgára olyan fantasztikus darabot alkotott egykori iskolája jubileumára, hogy vastapssal jutalmazta őt a publikum a muzsikusokkal együtt. Ráadásként aztán felcsendült az oratórium hatodik tétele, az Örvendezzünk! Iskola született! című. Nem is akármilyen iskola, ha csak azt vesszük, hogy milyen nagyszerű embereket adott a magyar és az egyetemes zeneművészetnek. A jubileumi hangverseny szereplőin kívül még nagyon sokan vannak ilyenek.