Püspöki áldás a szentesi templomra

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-14 | Balázsi Irén

Örömünnep volt tegnap délelőtt a huszonegymillió forintért felújított szentesi evangélikus templomban, ahol a százéves épület újraszentelése alkalmából Gáncs Péter püspök hirdetett igét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gáncs Péter evangélikus püspök hirdetett igét. Fotó: Vidovics Ferenc
Hálaadó istentiszteletet tartottak tegnap délelőtt a szentesi evangélikus templomban, ahol megteltek a padsorok annak örömére, hogy befejeződött a kultikus hely renoválása. Pathó Gyula lelkész úgy fogalmazott: Isten kegyelméből bevonultunk a szépen felújított, százesztendős templomba. A huszonegymilliónyi forintos beruházás végeztével fellélegezhetett a lelkipásztor, akinek sok álmatlan éjszakája volt az elmúlt években, hogy minden akadály elháruljon az építkezésnél. Az újraszentelési szertartáson feledhetetlen perceket szerzett Nagy János orgonaművész játéka és az egyházi kórus az ő vezényletével, valamint az ugyancsak szentesi Andor Csilla, énekével.

Az igét hirdető Gáncs Péter püspök arról beszélt: olyan világban élünk, amikor a legalapvetőbb értékeket érdemes tisztáznunk. Feltette a kérdést, hogy a 21. században egyáltalán szükség van-e hatalmas kőépítményekre, amikor a gyülekezetek száma megcsappant.

Sokan eljöttek a felújított evangélikus templomba. Fotó: Vidovics Ferenc
A templom valóban lehet teher, ha azt nézzük, hogy arra állandóan költeni kell. Az Isten háza azonban a Jézussal való találkozás lehetőségét kínálja. Ezért örülhetünk – folytatta a püspök –, hogy ez a templom megújult az elmúlt időszakban. Most annak is kell örülni, hogy az Urunk nemcsak az épületet, hanem a mi életünket is újrarenoválja majd. Gáncs Péter miközben megköszönte Pathó Gyula hűséges helytállását, az emberi lelkek megújulásáért is fohászkodott. A város polgármestere, Szirbik Imre Szentes ékszerdobozának nevezte az evangélikus templomot, amelynek rendbehozatalát az önkormányzat is segítette. Azt kívánta, hogy Isten megújult háza minden szentesinek gyülekezőhelye legyen.