Oratórium az ünnepre
 Ötvenéves az állami zeneoktatás Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-11 | Balázsi Irén

Fél évszázada kezdődött Szentesen az állami zeneoktatás. A jubileum alkalmából szombaton ünnepi hangversenyt rendeznek, amelynek keretében bemutatják az iskola egykori növendékének, Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerzőnek az évfordulóra komponált oratóriumát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mihály Béla igazgató bízik a jövőben. Fotó: Tésik Attila
A Lajtha László Zeneiskola fél évszázada címmel Labádi Lajos, a szentesi levéltár igazgatója és Mihály Béla, a zeneiskola direktora szerkesztésében könyv jelent meg a jubileumra. A kötet szerzői összegzést adnak a város zenei életéről az 1800-as évektől napjainkig. Az állami oktatás 1955 őszén indult az egykori kisegítő iskola Horváth Mihály utcai épületében, ahol délutánonként foglalkoztak a növendékekkel. Az egyes számú bizonyítványt Balázs Árpád nevére állították ki, erről tanúskodik a most megjelent kötet. Az Erkel-díjas komponista, érdemes művész egyébként Szentes díszpolgára is.

A jubiláló iskola felkérésére írta az Emlékezzünk régiekről! című oratóriumát hét tételben, amelyet a Nagy János vezette Bárdos Lajos Vegyes Karnak és a Mihály Béla dirigálta városi fúvószenekarnak komponált. A darab ősbemutatója az ünnepi hangversenyen lesz, amelyet szombaton délután 5 órától rendeznek meg a Tóth József Színházteremben. Szerepel a koncerten a szentesi zeneiskola zongoraművésszé lett egykori növendéke, Lucz Ilona és a szintén zenei pályát választott Takács Tibor is, aki tubán játszik.

Azt mondta Mihály Béla, hogy minden évben kikerül tőlük olyan tehetséges fiatal, aki további tanulmányai után a hangszere országos, sőt nemzetközi hírű mestere lesz. A mostani helyére, a Kiss Bálint utcai egykori úrikaszinóba még az 1950-es évek második felében költözött az állami zeneiskola, az intézménynek ma több mint hatszáz növendéke van.

Lajtha László nevét az országban elsőként 1989-ben vette fel a szentesi intézmény. Mihály Béla igazgató szerint azért esett Kodály és Bartók munkatársára a választás, mert méltatlanul mellőzték a nagyszerű zeneszerzőt. Személyes oka is volt a névadásnak: a szentesi zeneiskola egykori tanárának, Kálmánchey Zoltánnak jó kapcsolata volt Lajthával.
Az utóbbi időkben viszont már Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolának hívják az intézményt, amelynek igazgatója a sikeres múlt és a jelen után az anyagi természetű megszorító intézkedések tervei ismeretében azért bízik a jövőben.