A védőoltásügy vége: magántanuló lett
 Januártól változik a szabály

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-11 | Blahó Gabriella

Magántanulóként fölvették a Petőfi-iskolába azt a szentesi fiút, akinek szülei ellen eljárást indítottak, mert nem adatták be gyermekeiknek a kötelező védőoltásokat. Január elsejétől ugyanakkor változik a szabály, az eddiginél kevesebbszer szúrja meg az orvos a gyermekeket. A hazai vakcinák minőségét kritizálók is megnyugodhatnak: az új oltóanyagok nem tartalmazzák az ártalmasnak tartott higanyt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A védőoltásokat megtagadó szentesi szülők gyermeke, Csizmadia Dávid magántanuló lett a körzet szerint illetékes Petőfi-iskolában. Az anya beíratta gyermekét az intézménybe, miután a város jegyzője határozatban adott erre lehetőséget. A szülők négy gyermekét korábban a védőoltások elmaradása miatt egyetlen óvodában vagy iskolában sem fogadták.

Mészáros László igazgató elmondta, a szabály szerint a diáknak évente kétszer kell megjelennie az iskolában, hogy számot adjon tudásáról: félévkor és év végén. Az első osztályos tanítónő ezen felül vállalta, hogy kéthavonta találkozik a kisfiúval. A család otthon taníttatja a gyermeket.
A szülők, mint arról lapunk többször is beszámolt, többek között azzal magyarázták tettüket, hogy korszerűtlennek nevezték a magyar védőoltásokat.

Most azonban sok minden változik ezen a téren is. Az Egészségügyi Világszervezet elvi állásfoglalása nyomán január elsejétől kevesebbszer oltják a gyermekeket, de többkomponensű oltóanyagokkal. A csecsemők és kisgyermekek eddig tizenöt hónapos korukig kilenc szúrást kaptak, az új rend szerint csak ötször kell megjelenniük a rendelőben a kötelező védőoltásokért – tájékoztatta lapunkat dr. Tombácz Zsuzsanna. A megyei tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályának vezetője azt is elmondta, a WHO céljai között megfogalmazottak szerint a Sabin vakcina alkalmazásában az eddig beadott legyengített élő vírust felváltja az „elölt" vírus, mely szintén megakadályozza a gyermekbénulás kialakulását.

Újdonság az úgynevezett sejtmentes szamárköhögés elleni oltóanyag, melynek alkalmazásáról kiderült, jóval kevesebb oltási reakciót eredményez. A szülők alkalmanként panaszkodtak gyermekeik oltás utáni tüneteire, ezek közé tartozott a magas láz, izomgörcs. Az új vakcinával az oltási reakciók minimálisra csökkennek. Változáson esik át a Di-Per-Te nevű oltás is. A korábban tartósításra használt vivőanyagot, az úgynevezett tiomerzált nem tartalmazza az új kombináció. Ebben volt higany is, és sokan úgy vélték, ez az anyag a felelős az autizmus kialakulásáért, és egyéb betegségekért. Ezt azonban semmi sem bizonyította. A többkomponensű készítmények egyszerre tartalmazzák a tetanusz, a torokgyík, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás és az agyhártyagyulladás elleni oltóanyagokat. A kombinált készítmények használata lehetővé teszi, hogy csökkenjen a szúrások száma. Az oltóanyagok tárolása, szállítása egyszerűbb, mert az eddig külön tárolt anyagok egy ampullában lesznek.