Januárban nyitják meg a megyeházát
 Közbeszólt a műemlékvédelmi hivatal is Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-10 | Balázsi Irén

Számos oka van annak, hogy október közepére nem készült el Szentesen a volt megyeháza felújítása. Az átadási határidőről és a csúszás miatt keletkezett költségekről még nem sikerült megegyeznie az önkormányzatnak és a Délépítő Rt.-nek. A polgármester reménykedik abban, hogy januárban már a nagyközönség is bejuthat a megszépült épület egy részébe.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Van még munkájuk az építőknek. Fotó: Tésik Attila
Október közepére el kellett volna készülnie a volt vármegyeháza felújítási munkáinak. A mintegy nyolcszázmilliós beruházás kiviteli szerződésében az szerepel, hogy naponta kétmillió forint kötbért köteles fizetni az építő cég, ha nem tartja az átadási határidőt. Mint arról lapunkban beszámoltunk, az önkormányzat és a kivitelező Délépítő Rt. e hétre tervezte az egyeztetést a befejezés határidejéről, és arról, hogy kit terhelnek a csúszásból adódó költségek. Szirbik Imre polgármester érdeklődésünkre arról tájékoztatott: egyelőre nem született megállapodás, ám még ezen a héten szerinte létrejöhet az egyezség a munkák befejezéséről, illetve azok anyagi vonzatáról. A minapi tárgyaláson mindazokat a témákat érintették, amik bármilyen okból késleltették az átadást.

Több mint száz tétel került szóba, ezek között volt például, hogy a dokumentációhoz képest többet kellett falazni, pontosítani kellett a terveket, és színezni a homlokzatot, amelyet időközben szabott meg a műemlékvédelmi hivatal. De hátráltatta az is a munkát, hogy az építkezés során előkerültek olyan részletek, amelyekre restaurálási terv készítését is kötelezővé tették a műemlékesek. A polgármester szerint azonban ezek velejárói minden olyan felújításnak, ahol történelmi épület korabeli helyreállítása a feladat. A főtérre néző egykori bálteremnél egyébként máig folyik az egyeztetés a helyiség színezése, a bútorzat és a textíliák összhangjának a megteremtése érdekében is. Ehhez várják még a műemlékvédelmi hivatal illetékeseinek a döntését bizonyos részletkérdésekben. E munkák egy része többletköltséggel is járhat az önkormányzatnak, ugyanakkor olyanok is adódtak, amelyeket – a beruházást felülvizsgáló szakemberek szerint – a kivitelezők észrevehettek volna az előkészítés során.

A problémás tételek kétharmadáról sikerült megegyeznie a beruházó önkormányzatnak a Délépítővel. A költségvetést és határidőt érintő, még vitatott témákban Szirbik szerint ezen a héten megszülethet a döntés. Az átadás időpontjával kapcsolatos kérdésünkre úgy reagált: a kivitelező nyilván lazább határidőt szeretne, az önkormányzat meg szorosabbat. De mindenkinek az az érdeke, hogy a beruházás kifogástalan módon fejeződjön be.

Szirbik Imre elmondta: az épület szakaszos átadása tűnik a legjobb megoldásnak. A volt megyeháza egy részét 2006 januárjában, a magyar kultúra napja alkalmából szeretnék megnyitni a nagyközönség előtt.